Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo nemá kryt, běží se schovat do obchodního domu, říká Češka, která žila v americké „uličce tornád“

Blížící se tornádo. Na jeho možnou přítomnost vždy upozorní sirény. Foto: archiv Z. Leblové
Blížící se tornádo. Na jeho možnou přítomnost vždy upozorní sirény. Foto: archiv Z. Leblové

Tornáda jsou na rozdíl od České republiky v části Spojených států záležitostí, na kterou jsou lidé zvyklí. Zuzana Leblová do USA odešla v 90. letech za prací ve farmaceutickém výzkumu a žila tam 27 let. „Pokud zrovna nelehne celé město, druhý den se normálně jede dál,“ říká Leblová, která měla v garáži svého domu protitornádový kryt. Dnes žije v Praze, v USA má ale stále část rodiny.

Do Oklahomy, která je součástí takzvané Tornado Alley (uličky tornád), se Leblová přestěhovala v roce 2013. Tentýž rok oblast nedaleko Oklahoma City zasáhlo masivní tornádo, při němž zahynulo 24 lidí. Krátce nato si lidé, kteří v rizikových oblastech bydlí, začali častěji pořizovat kryty, kde jsou před přírodní katastrofou v bezpečí. Pořád to ale není běžná výbava amerických domácností.

„Předtím jsme bydleli v Arizoně, tam to nebylo potřeba. Ale kamarádi si stavěli nový dům v Indianě a město po nich rovnou chtělo, aby si postavili i jednu podzemní místnost.“

Školy mají dle slov Leblové kryty jako povinnou součást vybavení a v budovách jsou i vyznačené cesty, které vedou do bezpečí. Součástí výuky je i to, jak se v případě přírodních katastrof chovat.

Firmy ale už podobným vybavením nedisponují. „Když se rozezní siréna, běží se lidé schovat třeba do Walmartu,“ vypráví Leblová. Veřejné tornádové kryty neexistují, alespoň ne v Oklahomě. Každý se tu musí postarat sám o sebe.

Leblová tak měla v garáži vlastní protitornádový kryt. „Potravinové zásoby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tornádo na Hodonínsku

USA

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější