Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Férový člověk“ i bývalý člen KSČ. Kdo je Igor Stříž, který má vystřídat Pavla Zemana

Igor Stříž by se podle ministryně spravedlnosti měl stát nejvyšší státním zástupcem. Foto: ČTK
Igor Stříž by se podle ministryně spravedlnosti měl stát nejvyšší státním zástupcem. Foto: ČTK

Novým nejvyšším státním zástupcem se má stát Igor Stříž. Ten dosud působí jako první náměstek končícího šéfa žalobců Pavla Zemana, který z funkce odchází k 30. červnu, podle svých slov kvůli tlakům ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta Deníku N řekla, že Stříže poznala jako férového a rovného člověka. „Je rozhodný a drží slovo,“ dodala.

„Jsem přesvědčena, že JUDr. Stříž je schopen plně zajistit fungování a další rozvoj, vysokou úroveň odbornosti i zachování nezávislosti Nejvyššího státního zastupitelství a soustavy státního zastupitelství jako celku,“ zdůvodnila svou volbu Benešová v materiálu pro vládu, o kterém informovala ČTK.

Nejvyšší státní zastupitelství Deníku N potvrdilo, že Benešová Stříže vládě navrhuje.

„Pan první náměstek byl informován paní ministryní o tom, že dnešního dne podává návrh na jeho jmenování do funkce nejvyššího státního zástupce,“ napsal mluvčí Petr Malý. Sám náměstek Stříž zatím komentáře ke své nominaci poskytnout nechtěl.

Ministryně má podle svých slov pro jeho nominaci podporu například Unie státních zástupců. Mluvčí unie Ondřej Šťastný pro Deník N Stříže označil za kvalitního kandidáta. „Jména kariérních státních zástupců, která veřejně zazněla jako vážní kandidáti na funkci nejvyššího státního zástupce, považujeme za kvalitní,“ uvedl.

Střížovu nominaci ve vyjádření pro Deník N přivítala i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová: „Igor Stříž pro mne představuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nejvyšší státní zastupitelství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější