Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K volbám chodí, ale v politickou změnu nevěří. Prvovoličům strany neumí nic nabídnout

Mnozí mladí mají pocit, že veřejné dění nemohou ovlivnit. Foto: Maria Teneva, Unsplash.
Mnozí mladí mají pocit, že veřejné dění nemohou ovlivnit. Foto: Maria Teneva, Unsplash.

S politikou jsou nespokojení a často mají pocit, že nedokážou věci kolem sebe ovlivnit. Na mladé voliče se v předvolebních kampaních často zapomíná. Minulé volby přitom ukázaly, že se k volebním urnám přitáhnout dají. Zjistit, čím je zaujmout, ale vyžaduje větší úsilí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Osmnáctiletá Anežka je prvovolička jako z příručky – o politiku se zajímá už roky, dění dlouhodobě sleduje a samotnou předvolební kampaní se už nenechá příliš zviklat. V tématech, která jsou pro ni důležitá, má jasno: životní prostředí, schopnost vládnout během krize nebo to, jak si strany poradí s tématem migrace, které se v kampani opět zvedá.

Motivovaných prvovoličů se Deníku N po výzvě na Instagramu ozvalo několik. Osmnáctiletá Tereza ze severomoravské Litovle ještě není rozhodnuta, komu svůj hlas hodí, už teď ale ví, že rozhodující pro ni bude téma ekologie. „Jsme to my a naše děti, kdo tu bude žít, ne staří politici, kteří o změnách (ne)rozhodují,“ napsala. Prvovoličce Karolíně ze Zastávky u Brna pandemie „ukázala spoustu o naší politické reprezentaci“ a kromě ochrany životního prostředí je pro ni důležité i postavení LGBT+ komunity. Jasno má i devatenáctiletý Michael z Uherského Hradiště. „Nechci splácet sekeru ministryně Aleny Schillerové,“ říká.

Oslovení prvovoliči stále sledují média, o politiku se aktivně zajímají a zároveň je tíží témata, která v posledních letech plní veřejný prostor – zadlužení, reforma školství, modernizace státní správy, ochrana menšin, ekologie nebo zahraničněpolitická orientace země.

Po nahlédnutí do průzkumů veřejného mínění a rozhovorech s odborníky je však omezená vypovídací hodnota několika zpráv na Instagramu zcela zřejmá.

Mladých, kteří by na výzvu Deníku N nereagovali s takovým nadšením, je totiž nespočet – průzkumy ukazují, že prvovoliči mají v politiku velkou nedůvěru, patří ke skupinám voličů, které jsou nejméně rozhodnuté, koho volit, a nevěří, že by politická rozhodnutí mohli ovlivnit.

Pirátská aktivizace

Kdyby své zástupce do Poslanecké sněmovny volili jen lidé mezi osmnácti a děvětadvaceti lety, získaly by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Speciál N < 25

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější