Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Viděl jsem lidi, jak s apatickým výrazem sedí před svými zničenými domy, líčí humanitární pracovník

Josef Koláček má v humanitární organizaci ADRA na starost pomoc při mimořádných událostech. Foto: archiv Josefa Koláčka
Josef Koláček má v humanitární organizaci ADRA na starost pomoc při mimořádných událostech. Foto: archiv Josefa Koláčka

Dobrovolníci by o víkendu neměli nekoordinovaně jezdit do obcí zasažených hurikánem. Zahltili by je zaparkovanými auty, upozorňuje koordinátor pomoci při mimořádných událostech organizace ADRA Josef Koláček. „Je to jako v apokalyptickém filmu,“ popisuje dojmy z místa.

Od půlnoci působíte v místech, kde tornádo zničilo celé vesnice. Kde konkrétně jste pomáhali?

My jsme zatím nepomáhali. Snažili jsme se zmonitorovat situaci, protože v noci tam probíhaly záchranné práce, takže tam byly všechny potřebné složky – záchranáři, hasiči, policisté, speciální záchranáři. Tohle ještě není situace pro nás, pro neziskovky.

Nám šlo spíše o to, zjistit rozsah a jak probíhá registrace lidí k evakuaci, což bylo perfektně zorganizované. Ti lidé hlásili adresy, kam ke známým a příbuzným se uchýlili, a hlásili se i ti, kteří potřebovali obstarat nouzové ubytování, což zajišťuje obec nebo kraj. Takže my jsme v noci zatím jen zjišťovali informace. Projel jsem čtyři nejvíce zasažené obce, tedy Hrušky, Moravskou Novou Ves, Lužice a Mikulčice.

Místostarosta Hrušek Marek Babisz popsal, že polovina vesnice je srovnaná se zemí. Starostka Mikulčic Marta Otáhalová prohlásila, že její obec vypadá jako po válce. Co jste v noci viděl vy?

Souhlasím, že je to jak po válce. Některé ulice v Mikulčicích jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější