Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: „Kde mám tady začít?“ Tornádo vzalo lidem vše, co léta budovali

Lidé v zasažených obcích zatím nevědí, co dělat dál. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lidé v zasažených obcích zatím nevědí, co dělat dál. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Obcemi na Hodonínsku se prohnalo tornádo. Lidem sebralo střechu nad hlavou, majetek, někdy i život. To, co léta budovali, za pár minut mizelo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Čtyřicet let něco stavíte, člověk se to snaží zvelebovat. A za dvacet minut je hotovo,“ říká v předklonu pan Vladimír z Moravské Nové Vsi. Odklízí popadané trámy před svým domem. Stavět ho začal v 80. letech, před měsícem dokončil na zahradě střechu garáže. Z toho všeho je teď suť. „Je to neštěstí, budeme se s tím muset nějak porvat,“ krčí rameny.

Obě jeho auta jsou zničená, dům bez střechy. Chce alespoň odházet trámy z cesty, aby si mohl vyndat kolo. „Chci se aspoň zajet podívat do sklípku, jak to tam vypadá,“ vysvětluje muž.

„Dělám ve sběrném dvoře, jako štukatér jsem jezdil po světě, opravoval hrady a zámky,“ ohlíží se zpět. „Člověk si říká, že bude mít na stáří klid,“ směje se v situaci, která jinak k smíchu vůbec není. „Co mám dělat, nic jiného mi nezbylo,“ dodává.

Pan Vladimír chce alespoň vyndat kolo a jet se podívat do sklípku, jak to tam vypadá. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zdemolovaný dům má také Pavel Netopilík. Zítra plánoval s rodinou vyrazit do Chorvatska. „To padá, barák tady nemůžu takhle nechat,“ říká potichu. Navíc nemá ani čím jet. Rodinná dodávka, kterou plánoval cestovat, je o dvacet metrů dál, než kde ji včera zaparkoval. Tornádo se přes jeho dům přehnalo, ani neví jak, stejně jako přes celé sousedství. „Kdyby to byl jeden nebo dva baráky, lidi pomůžou, ale co s tím. Kde mám tady začít?“ rozhazuje rukama.

Vichřice, která se obcí prohnala, brala nejen obydlí, ale i živobytí. Vinařka Miroslava Ježková

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

TOP

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější