Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tornádo udeří nejčastěji v pět odpoledne. Co vše víme o jevu, který zpustošil kus Moravy

Morava, nebo americký Středozápad? Foto: Nikolas Noonan on Unsplash
Morava, nebo americký Středozápad? Foto: Nikolas Noonan on Unsplash

Podle toho, co je zatím známo, tornáda s globálním oteplováním nesouvisejí. Tragická událost na Moravě je daleko spíš zlou náhodou, jaká prostě občas nastane, než začátkem nového trendu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Uprostřed dne se udělá hrůzostrašné šero, nebe může mít až šedozelený odstín. Prší, někdy padají kroupy. Náhle se objeví rotující sloup temna, který vychází z bouřkového mraku a míří k zemi. Chvíli zbývá naděje, že se jí nemusí dotknout, rychle ale pomine. Když trychtýř mraku dosáhne země, uslyšíte rachot, jako když jedou těžké vozy s kamením. V tu chvíli už nezbývá než doufat, že se vám putující sloup vyhne.

Tornádo je vůbec nejničivější druh větrné bouře. Je to tím, že jeho síla je soustředěna do malého prostoru, nerozptyluje se. Když se vzdušný vír dotkne země, projeví se naplno rychlost rotujícího vzduchu. Ta se může pohybovat mezi 100 a 500 km/h. V tom prvním případě padají komíny a vzduchem létají ulomené větve stromů. V tom druhém létají vzduchem celé domy, o stromech a autech nemluvě.

Ve čtvrtek večer měla situace mezi Břeclaví a Hodonínem blíž k druhému případu než k prvnímu – poprvé v historii Česka.

V Evropě vzácnost

Zdrojem síly tornáda je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Počasí

Tornádo na Hodonínsku

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější