Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Policie mlží o důležitém detailu z Teplic. A Babiš si musí nejprve spočítat, zda se mu podpora LGBTQ vyplatí

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Čtvrteční Notes pro vás sepsal Adam Hecl.

Vítám vás u dnešního Notesu. Je čtvrtek večer, v Praze 23 stupňů, hrozí bouřky. Píše se 24. červen l. P. 2021. Jednadvacáté století. Pokud tento Notes čte maďarský premiér Orbán (tímto případně zdravím), prosím ho, aby zbystřil u posledního sousloví. Zákon, který v zemi zakazuje osvětu o LGBTQ problematice, totiž do 21. století rozhodně nepatří. Zákon stanovuje, že mladí lidé pod osmnáct let nemohou být vystaveni žádnému „obsahu“, který „podporuje změnu pohlaví a homosexualitu“. Je to přece logické: čím méně informací společnost má, tím je „normálnější“, že?

Zarputilí čeští bojovníci za svobodu slova místo toho, aby se proti takovému blatantnímu porušení právního státu postavili, loajálně mlčí: proč se také ozývat, když zákon vlastně konvenuje jejich vidění světa. Postavilo se proti němu však 17 evropských lídrů, včetně německé kancléřky Merkelové či francouzského prezidenta Macrona. Český premiér Andrej Babiš tak neučinil. Řekl, že záleží především na postoji maďarské strany a že si „to“ musí nejprve nechat vysvětlit. Spíš než vysvětlování od Maďarů si však představuji zasedačku na Chodově, kde se PR tým hnutí ANO na grafech podívá, nakolik se jejich voličská základna kryje s částí společnosti nepřátelskou k LGBTQ, a podle toho se rozhodne, zda se ke kritice maďarského zákona připojí, či nikoliv. Vyřízeno.

Jak ale vyplývá z nejnovějšího průzkumu CVVM, Babišovi se zřejmě sázka na konzervativnější notu vyplatila: průzkum překvapivě staví hnutí ANO na první místo. Druzí by skončili Piráti a STAN, třetí koalice Spolu.

Dřímající společenské tendence vždy vynesou na světlo nový problém. Tím posledním, který ukázal, co se v lidech skrývá, je smrt mladého Roma po zákroku policie v Teplicích. Policie dopodrobna popsala celý incident, avšak bez jednoho důležitého dotazu: krajský ředitel nedokázal na opakované dotazy říci, kdy přesně „Lokša“ ztratil vědomí, případně v jakém stavu byl přeložen do sanitky. A Deník N má k dispozici i výpovědi svědků, kteří celou událost popisují jinak než policie.

Zatímco pivovar Corona si na rozporuplné jméno své značky za rok a půl s covidem nejspíš už zvykl, zbystřit by měly jisté americké aerolinky. Čím dál častěji se totiž (právem) skloňuje název delta: agresivnější mutace tohoto viru. A i když je provoz v Česku prakticky podobný jako v době předcovidové, hrozí, že se těžké časy ještě vrátí. Národní referenční laboratoř eviduje 96 případů delta varianty koronaviru v několika krajích. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek varoval, že se bude tato mutace, proti které někdy selhává i očkování, v létě zřejmě šířit.

Filip Titlbach potom ve Studiu N hovoří s Petrem Koubským o tom, co bychom o této mutaci měli vědět.

Vedle čísel a grafů je však důležitou součástí pandemie i duševní zdraví každého z nás. A koronavirus si svou daň vybral zejména na těch nejchudších, říká v rozhovoru Petr Winkler, nový ředitel Národního centra duševního zdraví po Cyrilu Höschlovi.

Automobilka Škoda příští týden zcela zastaví výrobu na své lince v Kvasinách. Ne však kvůli covidu: Škodovku dohnal celosvětový nedostatek čipů, nepostradatelných součástek při výrobě automobilů. Před časem byly nuceny zavřít své továrny už Toyota, Ford, GM, Jaguar Land Rover či skupina Stellantis, pod kterou spadá Chrysler, Fiat, Citroën, Peugeot. O tom, proč čipy chybí, před časem psal Petr Koubský.

A co vás v Deníku N čeká zítra?

– Babiš píše o úspěších. Opravdu mu náleží?
– Čipová krize je cítit i v továrně na mikročipy na Valašsku
– Systém, který nahrává kalkulování, poslal Čechy na Nizozemsko
– Vařila pro sovětskou armádu, 30 let po okupaci staví byty pro Čechy
– Komentář: Dostupné bydlení? První republika věděla, jak na to
– Počet nadúmrtí během pandemie je nezpochybnitelný a velmi vysoký
– Historická věrnost je pouze volba, říká teatrolog

Kontext N:
– Kulturní války: Je snazší hádat se o sloup než řešit důchodovou reformu
– Příroda katastrofy zvládá celé věky. Dokážeme to my?
– Truchlení v digitální době s sebou přináší nová úskalí

Příjemný večer vám přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější