Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Balda nebo Kobulnický? A kterého se víc bojíte vy?

Dominik Kobulnický před soudem, kde čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě policie našla chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa. Foto: ČTK
Dominik Kobulnický před soudem, kde čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě policie našla chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: V krátké době prožívá poklidná Česká republika hned dva soudní procesy s obžalovanými z terorismu. Už to samo o sobě je zpráva dokládající otřesnou změnu, která v naší společnosti nenápadně, plíživě proběhla. Před deseti lety bychom nad dnešními články o činech Jaroslava Baldy a Dominika Kobulnického odmítli uvěřit, že nejde o nejapný apríl.

Oba teroristé přitom dobře ilustrují obě strany změny, o které je řeč. (Je ovšem třeba připomenout, že Dominik Kobulnický zatím nebyl ani prvoinstančně odsouzen. Pro účely tohoto textu vycházím z předpokladu, že se potvrdí hlavní body obžaloby, ale jinak samozřejmě platí presumpce neviny.)

V údajných plánech Dominika Kobulnického alias Abdula Rahmana se i do Česka přelilo to nejhorší z neklidného Blízkého východu. Čin Jaroslava Baldy zase zhmotnil to nejhorší a nejméně racionální z našich vlastních reakcí.

Téměř souběžné konání obou procesů svádí ke srovnávání – mimo jiné i mediální pozornosti věnované oběma. Na sociálních sítích je možné narazit na názor, že média věnují příliš mnoho prostoru Baldovi, zatímco o Kobulnickém mlčí. Jeho zastánci jsou obvykle přesvědčení, že je za tím snaha poškodit SPD Tomia Okamury, k níž se Balda hlásí, a naopak lakovat narůžovo islám, k němuž se hlásí Kobulnický.

To je samozřejmě nesmysl. Ano, například já jsem v Deníku N věnoval Jaromíru Baldovi půl komentáře, zatímco Dominiku Kobulnickému žádný, a pokud se v jeho případu neobjeví něco neočekávaného, tak se ani nechystám (kromě poloviny tohoto textu, samozřejmě, ale i tak vede Balda 1:0,5). A ano, je pravda, že mě případ Balda zajímá (a děsí) víc než případ Kobulnický.

Proč to tak je? V čem se oba případy liší?

Zběžným pohledem v ničem zásadním. Oba „čeští teroristé“ jsou si podobní, jakoby chtěli dokázat platnost teze, že terorismus je jen jeden. Jejich činy – v případě Dominika Kobulnického jen plán – mohly mít stejně tragické následky.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější