Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Primátorův návrh vládní čtvrti je nevyvážený, stát by mohla do 10 let, říká šéfka majetkového úřadu

Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu. Foto: ČTK
Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu. Foto: ČTK

Vize premiéra Andreje Babiše a pražského primátora Zdeňka Hřiba o budoucnosti Letňan se po středečním jednání zásadně rozešly. Premiér chce čistě úřednickou čtvrť, kam by sestěhoval na deset tisíc úředníků. Primátor požaduje nemocnici, byty, městský okruh a několik budov. Podle ředitelky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřiny Arajmu jsou jeho požadavky nevyvážené. Úřad zatím přemýšlí o směně pozemků v Letňanech za Karlínská kasárna.

Deník N získal od vašeho úřadu seznam budov, kterých by se stěhování mělo týkat. Je konečný?

Není konečný, jednalo se o příklady budov, u kterých je pravděpodobné, že by se jich přesun mohl dotknout. Pracujeme s několika variantami, které splňují hlavní kritéria, a detailní model zpracujeme až v případě získání pozemků a dohody na konečném uspořádání. Na každé jednání přišli zástupci hlavního města s novými požadavky: nejprve na nemocnici, na posledním jednání pak na byty. To vše má vliv na konečné uspořádání komplexu.

Seznam budov, které plánuje ÚZSVM vystěhovat do plánované vládní čtvrti v Letňanech. Foto: ÚZSVM

Jakých dalších budov by se to tedy mohlo týkat? 

Zveřejnili jsme téměř 20 příkladů, kompletní seznam budeme moci zveřejnit až po dopracování konečného dislokačního modelu. Dalšími příklady, o kterých uvažujeme,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější