Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švédové a Norové se vracejí k pohanské tradici oslav slunovratu, Dánové udržují tu křesťanskou, ale pálí čarodějnice

Někdy na voru, jindy aspoň na pláži... Dánové o svatojánské noci pálí čarodějnice. Foto: Albína Mrázová, Deník N
Někdy na voru, jindy aspoň na pláži… Dánové o svatojánské noci pálí čarodějnice. Foto: Albína Mrázová, Deník N

Dánský deník Albíny Mrázové: Zatímco české čarodějnice jsou už od konce dubna spálené na troud, Dánové se na ty své připravovali až po půli června a definitivně jim to spočítali o svatojánské noci. Na ten den se po celém Dánsku vydávají speciální povolení pro rozdělání velkých ohňů, na nichž si můžete strašidelně vypadající figurínu spálit. Většina měst každoročně připravuje hned několik míst, kde se místní mohou této tradiční kratochvíli věnovat.

Jako každý rok i tento se vše kolem svatojánské noci velmi pečlivě připravuje. Už několik týdnů dopředu je oznámeno, kdo bude tu noc zpívat Midsommervisen, píseň od dánského básníka Holgera Drachmanna, která oslavuje léto, úrodu, ale i hranice s planoucími figurínami.

„Tady se píše, že si mohu broukat se sborem, ale nezpívat. To se mi líbí, tam pojedeme,“ řekl mi můj přítel Martin, u něhož představa davového zpěvu nevzbuzuje velké nadšení. Zjevně v Dánsku není sám, tak to raději nechávají jen sólistech, kteří zpravidla zpívat umějí.

Místa, kde vzplanou vatry, spolu tak trochu soupeří o návštěvníky. Někde nabízejí pivo z místního pivovaru, jinde zase tři druhy klobás. Tak třeba v patnáctitisícovém městečku Middelfart lákali na dětský sbor a pečivo z místní pekárny. Oproti tomu Fredericia, město s největším nádražím v celém Dánsku a důležitý bod lodní dopravy, nabízela klobásy a dva zpěváky.

Jednu věc ale mají populární místa určená k oslavě svatojánské noci společnou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dánský deník

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější