Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Systém, který nahrává kalkulování, poslal Čechy na Nizozemsko. Pak by je ale čekala snazší cesta

Česká fotbalová reprezentace ve skupině uhrála čtyři body. Foto: ČTK/PA/David Klein
Česká fotbalová reprezentace ve skupině uhrála čtyři body. Foto: ČTK/PA/David Klein

Základní skupiny Eura jsou u konce, osm týmů vypadlo a pro dalších šestnáct začíná vyřazovací část turnaje, která se odehraje stejně jako celý turnaj po celém kontinentu. Český tým, který je podle žebříčku FIFA vůbec největším outsiderem vyřazovací části, čeká v neděli v Budapešti duel proti Nizozemsku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ze skupiny mezi nejlepších šestnáct týmů postoupila i česká reprezentace, která tak pokračuje v dosavadním trendu – ze skupiny postupuje na každém druhém turnaji. Národní tým od rozdělení federace na kontinentálním šampionátu nechyběl, ze sedmi účastí vytěžil čtyři postupy.

Na letošním šampionátu si reprezentace poprvé vyzkouší osmifinále, které se hraje teprve podruhé v historii. Od roku 2016 se totiž Euro rozšířilo z šestnácti na čtyřiadvacet účastníků, s čím souvisí také poněkud nepřehledný hrací systém.

Z šesti čtyřčlenných skupin postupují i čtyři nejlepší týmy na třetích místech. Ostatně díky této změně postoupila i česká reprezentace, která měla sice stejně jako Chorvatsko čtyři body a stejný rozdíl ve skóre, nicméně úřadující vicemistři světa dali o jednu branku více.

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), která pořádá mezinárodní klubové i reprezentační akce, si nepřehledný systém vyzkoušela nejdřív na šampionátech do jednadvaceti let. Ty se až do letoška hrály s dvanácti účastníky, nyní postupuje na tento turnaj týmů šestnáct.

Netradiční systém turnaje řešil v minulosti i Fico

Rizika turnaje, na kterém nepostupuje ze všech skupin stejný počet týmů, se projevila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Mistrovství Evropy ve fotbale

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější