Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

A mohu přijít v teplákách? Jak pandemie změnila randění a co s ním bude dál

Pandemie zadaným i nezadaným ukázala, jak důležité partnerské vztahy jsou. Foto: Kelly Sikkema
Pandemie zadaným i nezadaným ukázala, jak důležité partnerské vztahy jsou. Foto: Kelly Sikkema

Překážek, které do randění a seznamování přinesla pandemie, byla celá řada. A přestože se může zdát, že je ve světě uvolněných opatření a zvyšujícího se počtu očkovaných po problému, nezadaní dnes čelí zcela novým komplikacím: učí se mluvit o čemkoliv jiném než o pandemii, ale také žít s pocitem tlaku na to, aby si urychleně našli partnery.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Krátce před první plánovanou schůzkou Petře na mobil přišla zpráva. „Bude pro tebe v pohodě, když to zrušíme? Je mi nějak divně,“ napsal jí tehdy muž, se kterým se měla druhý den setkat.

Rande dvojice preventivně přesunula na neurčito. A udělala dobře. Dva dny po plánovaném setkání Petře muž – říkejme mu Martin – napsal, že si zašel na test. Výsledek: covid pozitivní.

Reparát prvního rande přišel o několik týdnů později, když už byl Martin zdravý. Pak se dvojice setkala znovu a znovu. A dnes, o několik měsíců později, o sobě opatrně začínají mluvit jako o páru.

O jejich vztahu lze klidně přemýšlet jako o malém pandemickém zázraku. Nástrah, jež museli Petra s Martinem – a s nimi i všichni další, kteří se snažili během posledního roku randit – překonat, bylo totiž nespočet. A sahaly daleko za běžné problémy, které se objevují na počátku každého vztahu.

A přestože se může zdát, že ve světě s rozvolněnými opatřeními a zvyšujícím se počtem očkovaných pro nezadané starosti skončily, bezproblémové nejsou ani vyhlídky do budoucna. Nadále si totiž před každým rande musí klást hned několika otázek: Kde hledat potenciální partnery, když mám stále obavy z chození do společnosti? Kdy se toho druhého zeptat, zda je očkován? Jak se postarat o to, aby se z koronaviru nestalo jediné téma rozhovoru?

Průzkumy také říkají, že pandemie zadaným i nezadaným ukázala, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rodina a vztahy

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější