Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin píše Evropanům: o sjednoceném kontinentu, neoddělitelném kulturním spojení… Sázka na Čínu nevyšla?

Tak co bych jim třeba řekl dnes? Ilustrační foto: Kremlin.ru
Tak co bych jim třeba řekl dnes? Ilustrační foto: Kremlin.ru

Glosa Michaela Romancova: Až dosud zněla z Kremlu a ruských médií na adresu Evropské unie jen slova posměchu a pohrdání. Teď najednou ruský prezident v článku otištěném v německém týdeníku Die Zeit vyzývá k sounáležitosti, spolupráci, hovoří o kulturním a historickém spojení. Tak náhlá změna může mít vcelku jednoduché vysvětlení.

Během prvních dvaceti let ve funkci ruského prezidenta (a premiéra) si Putin převelice zakládal na image zdatného sportovce. Fotografie z jeho letních dovolených v tajze nebo TV záběry dokazující jeho dominanci při hokejových zápasech tzv. Noční hokejové ligy toho jsou důkazem. Zdá se však, že s přibývajícími léty se z Putina začíná stávat publicista, který se je o své názory, zejména pak na tzv. Velkou vlasteneckou válku, ochoten dělit nejen s ruskými čtenáři.

Po loňském dlouhém článku (celkem 28 stran textu), který 18. června publikoval konzervativní americký think tank The National Interest, se letos krátce (necelé čtyři strany) rozepsal pro renomovaný německý liberální týdeník Die Zeit.

Článek „Být otevřený, navzdory minulosti“ vyšel 22. června, tedy u příležitosti 80. výročí nacistického útoku na SSSR. Putinův mluvčí prohlásil, že německý časopis byl vybrán proto, že text ruského prezidenta, jenž je prý plný důležitých informací, apeluje na Evropany, tedy na ty, s nimiž Rusko sdílí jeden kontinent. Pojďme se tedy podívat na to, co nám Putin chce říci…

Překvapivé je, že na současné ruské poměry

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Glosa

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější