Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Návrat ke jménu Nerez jsme si setsakramentsky rozmýšleli, říká Sázavský

Skupina Nerez. Foto: Ivo Kiapeš
Skupina Nerez. Foto: Ivo Kiapeš

Jedna z nejvýraznějších a nejoriginálnějších českých folkových skupin – Nerez – se vrací nejen na scénu, ale i s novou deskou Nerez&Lucia. Onou Luciou je míněna zpěvačka Lucia Šoralová, která nahradila Zuzanu Navarovou. Záda jí kryjí pilíře Nerezu: Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský.

Co vás přimělo vrátit se znovu ke jménu Nerez?

Vít Sázavský (VS): My jsme na to byli dlouho setsakramentsky opatrní, protože jsme si moc dobře uvědomovali, že Nerez byl Nerez, právě když v něm kromě nás fungovala zpěvačka Zuzana Navarová. Když v roce 2004 zemřela, měli jsme se Zdeňkem za to, že se k našemu původnímu názvu už nikdy nevrátíme.

Přesto k tomu došlo.

VS: Ne nějak cíleně, spíš to vykvasilo přirozenou cestou, na čemž má zásluhu Lucia Šoralová. My jsme už nějaký čas spolupracovali, hostovali jsme si navzájem na koncertech a podobně. Jednoho dne jsme všichni společně seděli s vydavatelem Vladimírem Kočandrlem, který to řekl nahlas: Hele a co kdybyste se vrátili ke jménu Nerez? Okamžitě jsme začali přemýšlet, jestli je to korektní, a pak nám došlo, že je tam tolik styčných bodů a podobností, takže jsme na to kývli. Řekli jsme si, že to chceme ustát. Máme na to? Musíme na to mít, chceme na to mít, uděláme to.

Zdeněk Vřešťál (ZV): Já bych ještě dodal, že se rozhodně nejedná o comeback. To trochu zavání tím, jako když se k úspěšnému filmu dolepí dvojka a trojka. My přicházíme s novým repertoárem, novým albem a novou autorkou Luciou. Je to nesmírně zajímavá spolupráce a určité styčné body tu rozhodně jsou. Opět pracujeme tak, že jsou tu dva skladatelé, já a Lucia, plus třetí Vítek Sázavský, který funguje jako aranžér a zároveň oponent. Toho potřebuju hlavně k tomu, aby mě usměrňoval v okamžicích,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější