Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deltě se nevyhneme. Co byste měli vědět o nové variantě koronaviru

Dejte se očkovat. Jinak se může stát, že variantu delta neudržíme pod kontrolou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dejte se očkovat. Jinak se může stát, že variantu delta neudržíme pod kontrolou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Řeckým písmenem delta se v přírodních vědách často značí změna, rozdíl či přírůstek. Zaslouží si delta varianta viru SARS-CoV-2 jméno, které jí náhodou připadlo? Znamená výraznou změnu v tom, jak se epidemie vyvíjí a jak na ni máme reagovat?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Varianta delta se poprvé objevila v Indii, dnes je však její výskyt potvrzen již ve více než sedmdesáti zemích světa včetně Česka. V několika z nich již prokazatelně převládá, v jiných možná taky, ale neví se to jistě, protože k rozlišení variant jsou zapotřebí složitější testy než k samotnému stanovení přítomnosti viru. Delta je v několika ohledech agresivnější a nebezpečnější než ostatní dosud známé varianty. Zdaleka ne vše se o ní ví s jistotou, proto také volíme formu otázek a odpovědí, která umožňuje snáze odlišit poměrně jistá tvrzení od nejistých.

Co to je varianta delta a proč se o ní tolik mluví?

Virus SARS-CoV-2 neustále mutuje. Stabilním mutacím, které se významně rozšíří, se říká varianty. Prozatím se rozlišují čtyři hlavní (tzv. variants of concern) a sedm dalších (variants of interest), jež zatím nejsou ani příliš rozšířené, ani výrazně specifické nějakým odlišným rysem. Dříve nesly varianty jméno podle země původu, Světová zdravotnická organizace však rozhodla, že se bude používat neutrální označení řeckými písmeny. Delta je někdejší „indická varianta“. Podle systematického Pango názvosloví jde o variantu B.1.671.2.

Varianta delta je momentálně na vzestupu a vytlačuje dosavadní dominantní variantu alfa. Jasně patrné to je v zemích, kde se sekvenuje (tj. testuje na přítomnost variant) velké množství vzorků, takže o relativním zastoupení variant je tam dobrý přehled. Ve Spojeném království je dnes už delta dominantní: více než polovina nových případů covidu je způsobena variantou delta. Ve Spojených státech představuje v současné době podle odhadu CDC asi dvacet procent všech nákaz virem SARS-CoV-2 a v polovině července tam už také pravděpodobně bude dominantní variantou.

Je delta nakažlivější?

Ano, podle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější