Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bidenova cesta do Evropy vrátila světu souřadnice. I když zatím jen zčásti

Po Bidenově návštěvě Evropy se Západ se jeví mnohem jednotnější a americký prezident má pravdu, když tvrdí, že Spojené státy jsou zpět v jeho čele. Ilustrační foto: ČTK/AP
Po Bidenově návštěvě Evropy se Západ se jeví mnohem jednotnější a americký prezident má pravdu, když tvrdí, že Spojené státy jsou zpět v jeho čele. Ilustrační foto: ČTK/AP

Analýza Jiřího Pehe: Joe Biden nedávno navštívil Evropu s cílem nejen vrátit Spojené státy do pozice vedoucí země západního světa, ale také zrestaurovat mezinárodní pořádek, který existoval před nástupem Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta. Podařilo se mu to zatím jen částečně, protože Trumpova politika vedle poškození vztahů USA s tradičními spojenci fakticky vytvořila v mezinárodním společenství vakuum, které zčásti zaplnily Čína a Rusko.

Bidenova cesta měla i proto různé cíle na různých úrovních. Prvním cílem byl pokus koordinovat politické reakce na některé aspekty globalizace, klimatické změny a dopady pandemie nemoci covid-19 s členskými státy skupiny G-7, kterou tvoří nejbohatší liberální demokracie světa.

Bidenovo vystoupení na summitu NATO mělo pro změnu ujistit evropské spojence, že USA tuto organizaci berou nadále vážně. A podobný cíl mělo i setkání amerického prezidenta s lídry Evropské unie, kterou Trump viděl nejen jako konkurenta USA, ale i jako projekt stojící v cestě jeho nacionalistickému populismu. Biden chtěl ujistit členské země, že USA mají zájem s EU nejen formálně spolupracovat, ale vztahy s ní i prohlubovat jako součást širší globální strategie západního světa.

Ačkoliv možná nejvíce medializovanou částí Bidenovy evropské mise byl summit s ruským lídrem Vladimirem Putinem, ve srovnání se summitem G-7, summitem NATO a summitem EU–USA šlo spíše o okrajovou událost. Záměrem bylo spíše jen v symbolické rovině – než reálně – zchladit míru nepřátelství mezi oběma mocnostmi, která se v poslední době vytvořila.

Celkově tedy Bidenovi šlo o to,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Evropská unie

USA

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější