Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Špatný vtip i vlna podpory. Transgender vzpěračka na olympiádě rozděluje sport

Novozélanďanka Laurel Hubbardová soutěží v ženské kategorii od roku 2015. Foto: ČTK / AP / Mark Schiefelbein
Novozélanďanka Laurel Hubbardová soutěží v ženské kategorii od roku 2015. Foto: ČTK / AP / Mark Schiefelbein

Olympijská výprava Nového Zélandu v pondělí oznámila, že do Tokia pojede také vzpěračka Laurel Hubbardová. Ta se tak za necelý měsíc stane vůbec první transgender sportovkyní v historii olympijských her.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Informaci převzala média po celém světě a ženské vzpírání v kategorii nad 87 kilogramů se rázem stalo disciplínou s potenciálem té vůbec nejsledovanější na celých hrách v Tokiu.

I vzhledem k tomu, že Hubbardová bude patřit mezi favoritky soutěže, která začne 2. srpna. Před čtyřmi lety totiž skončila druhá na mistrovství světa, když ji porazila pouze Američanka Sarah Roblesová. Tehdy Novozélanďanka soutěžila v ženské kategorii teprve druhým rokem.

Se vzpíráním má ale Hubbardová velké zkušenosti už z období před procesem změny pohlaví, který dokončila v roce 2013, kdy jí bylo pětatřicet let. Ještě jako Gavin, což je rodné jméno Hubbardové, třeba stanovila novozélandský juniorský rekord ve vzpírání, který překonal až David Liti, současná novozélandská jednička .

Podle pravidel Mezinárodního olympijského výboru (IOC) se ale na hry mohou kvalifikovat sportovkyně, které prošly změnou pohlaví, s tím, že není nutný ani chirurgický zákrok odstranění varlat. Nutné ale je minimálně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější