Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Emotivní dostihy jménem přijímačky. Rodiče žádají více drilu, neúspěch prožívají

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Přijímací zkoušky na střední školy jsou jedním z klíčových momentů, které rozhodují o budoucnosti dítěte, a je potřeba se na ně dostatečně připravit. Shoduje se na tom většina rodičů v exkluzivním projektu Deníku N. Analytik Jiří Münich ale upozorňuje na rizika současného systému.

V letošním i loňském školním roce se přijímací zkoušky na víceletá gymnázia i střední školy konaly ve stínu pandemie. Rodiče si stěžovali na jejich obtížnost, Cermat se však hájil, že byly stejné jako každý rok, na čtyřleté střední školy dokonce trochu snazší. Výsledky byly navíc podobné jako v jiných letech.

Téma přijímaček řešily i tři desítky rodičů během týdenní online komunity, kterou na začátku června pro Deník N uspořádala agentura NMS Market Research. Zaznívala řada výtek, že školy na zkoušky žáky dostatečně nepřipravují, obzvlášť při online výuce.

„Nejstarší dcera je v osmé třídě a už začínám řešit její připravenost na přijímací zkoušky na střední školu. Kvůli distanční výuce nejsou s vědomostmi tam, kde by měli být. Proto se na to budeme muset nějak připravit, hlavně matematiku a český jazyk,“ popisuje Jana ze Zlínského kraje.

Podobně mluví i Radka z Prahy, která řeší rovněž přípravu osmáka. „Nepochopila jsem, proč

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Školství po covidu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější