Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Byl to jeden velký experiment i ztracený rok.“ Rodiče hodnotí výuku za covidu

Pandemie neduhy českého školství podle rodičů nevyléčila. Ilustrační foto: Adobe Stock
Pandemie neduhy českého školství podle rodičů nevyléčila. Ilustrační foto: Adobe Stock

Velmi neobvyklý školní rok mají za sebou nejen žáci a učitelé, ale i rodiče. Ti měli díky online režimu možnost detailně sledovat úroveň pedagogů i výuky. Deník N získal exkluzivně názory tří desítek lidí, kteří své zkušenosti popsali agentuře NMS Market Research.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

České školství je zkostnatělé a objem učiva zbytečně velký. Naše škola to nicméně nakonec zvládla, snad se to už ale nebude opakovat. Tak by se daly shrnout pocity většiny zapojených rodičů. Problémem je podle nich zbytečné memorování – velkou část látky přitom děti nepotřebují nebo si ji snadno dohledají.

Naopak nedostatečně se žáci podle rodičů učí dávat věci do souvislostí, minimum škol propojuje látku napříč předměty v rámci projektů, chybí také důraz na individualitu jednotlivců.

„Rozhodně bych vyzvala pedagogické fakulty a všechny, kteří připravují budoucí učitele, aby konečně zapomněli na dobu Marie Terezie a učili je vyučovat moderním způsobem. Tedy aby dítě umělo kriticky myslet, dokázalo si udělat svůj názor, odlišilo balast od podstaty a dokázalo konstruktivně vést diskusi. Předměty by se měly učit v souvislostech,“ popsala Heda, matka terciána z Brna.

Souhlasí s ní i samoživitelka Lenka z Pardubického kraje. „To, že děti chodí do školy, je pro mě zárukou, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Školství

Školství po covidu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější