Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Duka zpochybňuje případ sexuálního zneužívání, který potvrdila policie i jeho řád. Omlouvat se odmítá

Kardinál Dominik Duka. Foto: ČTK
Kardinál Dominik Duka. Foto: ČTK

Ústavní soud nedávno uzavřel jeden ze známých případů sexuálního zneužívání v katolické církvi. Kauza ukazuje, že vnímání tohoto tématu se v nejvyšších církevních patrech příliš nemění.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V roce 2019 česká média zveřejnila několik případů sexuálního zneužívání v katolické církvi. Byla to přímá reakce na slova papeže Františka na prvním summitu týkajícím se tohoto ožehavého problému.

Příběh muže, který na začátku 90. let pobýval jako student v dominikánském klášteře, kde zažil sexuální zneužívání, je však specifický. Významnou roli v něm totiž hrál současný kardinál Dominik Duka.

Ten v roce 1994 jako představený dominikánského řádu neuvěřil mladistvému muži, když se mu přišel svěřit se zneužíváním ze strany duchovního. Podle Duky to však bylo tvrzení proti tvrzení, dotyčného proto nechal v řádu působit i nadále.

V roce 2004 však byl kněz po oznámení případů dalších obětí v rámci církve souzen a později byl z dominikánského řádu vyloučen.

Zneužitý muž, jehož příběh přinesla Česká televize, se snažil své trauma vyřešit po zhruba 25 letech osobním rozhovorem s Dukou. Kardinál ho však odmítal přijmout. A na jeho tvrzení v médiích reagoval tím, ať je řeší policie či soudy.

Zneužívání konstatovala policie i církev

Policejní vyšetřování dospělo k závěru, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Zneužívání v církvi

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější