Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínské kamery v Americe zakázali. V Česku dál hlídají vězně, slouží policii i armádě

Bezpečnostní kamery na silnicích mají své opodstatnění a mluvit v souvislosti s nimi o orwellovském Velkém bratru je mimo. Foto: ČTK
Bezpečnostní kamery na silnicích mají své opodstatnění a mluvit v souvislosti s nimi o orwellovském Velkém bratru je mimo. Foto: ČTK

Huawei není jedinou čínskou technologickou společností, před kterou se mají Američané na pozoru. Spojené státy zakázaly přístup do státního sektoru také firmě Hikvision, vyrábějící bezpečnostní kamery. V Česku se však společnosti daří a využívá ji armáda i policie.

Podle registru smluv se od roku 2015 objevují technologie společnosti Hikvision ve stovkách smluv v celkové hodnotě dvou miliard. Využívá je například policie či strážníci, kteří kamery montují do služebních aut. Armádě zase čínské kamery pomáhají v hlídání „zájmových objektů“.

Čínská společnost Hikvision je největším světovým výrobcem systémů pro vizuální sledování, tedy především bezpečnostních kamer, jejich softwaru a záznamových zařízení. Dodává jak analogové, tak digitální kamery. Digitální většinou disponují možností připojení k internetu, ale jejich schopnosti jsou mnohem větší. Patří k nim především funkce rozpoznávání obličejů. Kamery tedy v záznamu shromažďují více údajů než pouhý obraz a zvuk.

O čínských technologických firmách se ve světě, ale i v Česku, mluví čím dál hlasitěji. Nejde jen o jejich skokové pokroky, ale především se objevují obavy, jak moc stát a čínská komunistická strana mohou zasahovat do produktů velkých korporací. Také tajné služby v Česku skloňují firmu Huawei, která se zabývá telekomunikacemi a sítěmi. Před možným špehováním varoval Národní úřad pro kybernetickou kontrolu (NÚKIB) i kontrarozvědka BIS.

Problémy s bezpečností u Hikvision odborníci popsali už před několika lety. Odborný server IPVM, zaměřený na hloubkové testy bezpečnostních kamer a podobných zařízení, zveřejnil v září 2017 technickou zprávu o zranitelnosti internetových kamer této značky. Anonymní autor v ní popsal velmi jednoduchá „zadní vrátka“, pomocí nichž lze obejít hesla a převzít ovládání kamery.

Podstata triku je taková, že prakticky nemůže jít o programátorskou chybu. Naopak, byl do ovládacího softwaru vestavěn záměrně. Na dálku a bez autorizace lze například kameru vypnout, a vyřadit tak vizuální střežení objektu. Vzhledem k tomu, kde se takové kamery používají, může jít o závažné bezpečnostní riziko.

NÚKIB varuje vládu před užíváním technologií firmy Huawei. Foto: ČTK/AP

Hacker, který v roce 2017 toto potenciální riziko objevil, jej

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější