Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je snazší hádat se o sloup než řešit důchodovou reformu. Kulturní války jsou úhybný manévr, říká Hesová

Na důležitosti ztrácejí témata socioekonomická nebo programatická, tedy tradiční témata politického boje – přerozdělování, reformy, říká Zora Hesová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na důležitosti ztrácejí témata socioekonomická nebo programatická, tedy tradiční témata politického boje – přerozdělování, reformy, říká Zora Hesová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Způsob, jak se v Česku a obecně ve střední Evropě dělá politika, se mění. Do popředí se namísto tradičních témat, jako jsou třeba různé reformy, dostávají otázky hodnot, identity a společenských norem. „Kulturní války jsou pro nás jevem, který onu zásadní změnu v politice doprovází nebo ji do určité míry způsobuje,“ říká politoložka Zora Hesová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a spoluautorka knihy o kulturních válkách. V rozhovoru popisuje, jak člověk pozná, že se ocitl v kulturní válce, k čemu vůbec slouží a co si ještě musí česká společnost vybojovat.

Maďarský parlament schválil zákon, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi jakékoliv materiály, které zobrazují homosexualitu nebo změnu pohlaví. Jak se ta změna projeví v praxi?

Zákon promění sexuální výchovu ve školách. Děti se budou smět učit jen o vztazích, které zobrazují pouze muže a ženu, o jiných formách bude zakázáno mluvit. Přednášející, kteří se věnují sexuální výchově, navíc budou muset být certifikováni vládou. Ta tak ovládne představy o sociálních normách.

Proč takovou normu maďarský parlament schválil? Jaká je reálná motivace maďarského premiéra?

My samozřejmě nevidíme do hlavy Viktora Orbána ani zákonodárců, kteří velkou většinou tento zákon přijali, ale poměrně přesvědčivě můžeme spekulovat o několika motivacích. Jedna je ryze politická a druhá ryze ideologická.

Jaká je ta politická?

Příští rok budou v Maďarsku volby. Orbán vládne od roku 2010 a jde mu nejen o to vyhrát, ale zvítězit opět zdrcujícím způsobem. Přijímání štěpných zákonů jakéhokoliv typu mu umožňuje konsolidovat jeho vlastní tábor a ukazovat na sjednocující se opozici jako na někoho, kdo brání homosexualitu. Ten zákon je navíc trochu perverzní past.

Proč?

Původně to byl zákon týkající se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Migrace a uprchlíci

Rozhovory

Viktor Orbán

Česko, Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější