Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hořící tábor Moria a nové trasy. Co se dělo s uprchlíky, zatímco Evropa řešila sebe samu

Uprchlíků a migrantů, kteří během pandemie koronaviru přišli do Evropy, bylo méně než v předchozích letech. Foto: Guillaume Duez
Uprchlíků a migrantů, kteří během pandemie koronaviru přišli do Evropy, bylo méně než v předchozích letech. Foto: Guillaume Duez

Dvacátého června si Světovým dnem uprchlíků připomínáme ty, kteří museli opustit své domovy. Jaký byl pro uprchlíky rok, kdy se Evropa musela věnovat především vlastním problémům?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nad ostnatým drátem a zničenými stany se vznášejí oblaka kouře. Plameny osvětlují skupiny běženců, kteří se snaží před požárem uniknout, v rukou nesou děti a tašky s osobními věcmi. Je září 2020, největší uprchlický tábor v Evropě hoří, Morii úřady brzy trvale uzavřou.

Když mladý muž na jaře 2021 zemřel, byl ve stanu sám. Jeho tělo našli pracovníci uprchlického tábora na řeckém ostrově Chios až o dvanáct hodin později. Po mrtvole lezly myši a krysy – na jeho rukou a uších zůstaly rány od kousnutí.

Pracovnice Červeného kříže objímá Senegalce, který před malou chvílí překročil hranici Ceuty, španělské exklávy v Maroku. O několik hodin později si žena změní nastavení všech účtů na sociálních sítích tak, aby se na ně nemohli dívat lidé, které nezná. Poté co se fotografie, na které objímá muže v květnu 2021, rozšířila na internetu, začaly jí totiž chodit výhrůžky.

Tři obrazy, které v posledním roce rezonovaly v souvislosti s tématem migrace do Evropy a díky sdíleným textům, fotografiím a videím na několik dní připomněly téma, jež neustalo ani během pandemie. Výzvy spojené s migrací do Evropy ale sahaly daleko za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější