Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šestnáct procent Čechů uvízlo v síti dezinformací, důvěra v média klesá, ukázal průzkum

Příjmy vydavatelství loni poklesly o dvě miliardy korun. Ilustrační foto: Michal Tomeš, Deník N
Příjmy vydavatelství loni poklesly o dvě miliardy korun. Ilustrační foto: Michal Tomeš, Deník N

Pandemie přiměla lidi více se zajímat o zprávy, důvěra v média ale mírně klesá. Část čtenářů a diváků uvázla v konspiračním světě dezinformací – zhruba 16 procent lidí v Česku věří, že koronavirus vznikl v laboratoři za peníze Billa Gatese. Nová data přinesl průzkum představený na 4. ročníku Novinářského fóra.

Pandemie přináší médiím paradoxní situaci: přitáhla více lidí k zájmu o zpravodajství – zhruba 46 procent lidí říká, že sleduje média díky koronaviru častěji než dříve (zhruba 30 procent lidí zaujalo opačný postoj).

Zároveň si ale lidé myslí, že média pandemii věnují příliš mnoho pozornosti – je o tom přesvědčeno 72 procent respondentů. Vyplývá to z výzkumu agentury Nielsen Admosphere mezi 1040 lidmi, závěry sondy představil v úvodním příspěvku pátečního Novinářského fóra mediální analytik Josef Šlerka.

Koronavirus tak možná mírně zvrátil dlouhodobý trend poklesu zájmu o pravidelné sledování zpravodajství – výzkum agentury Median ještě před pandemií ukázal, že 37 procent lidí v Česku se zpravodajství vyhýbá a o tom, co se děje v zemi, se dozvídá nahodile. „Během pandemie začali lidé konzumovat média více. Často se omezovali na to, že instinktivně několikrát za den zjišťovali, jaká je situace okolo koronaviru,“ říká Šlerka.

Více než polovina lidí považuje nezávislost médií za klíčovou věc pro demokracii, zároveň ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější