Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Všichni tu jsou alibisti. Ať si Babišův střet zájmů posoudí každý úřad sám, říká Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nechce premiérovým střetem zájmů zabývat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nechce premiérovým střetem zájmů zabývat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nově zveřejněná evidence skutečných vlastníků firem přinesla černé na bílém informaci, že premiér Andrej Babiš je vlastníkem holdingů Agrofert a SynBiol. Společnosti, které jsou vlastněny členem vlády z více než 25 procent, by neměly dostávat veřejné zakázky. Deník N se proto zeptal ministryně spravedlnosti Marie Benešové, jak tedy mají nyní úřady při rozdělování veřejných peněz Babišovým firmám postupovat.

Premiér Andrej Babiš, který se dosud od holdingu Agrofert snažil distancovat, je nyní v evidenci skutečných majitelů uveden jako jeho nepřímý skutečný vlastník. Mění to podle vás něco?

No a co, že je tam jako vlastník? Důležité je, zda je také osobou ovládající. To, že je koncový majitel, ještě neznamená, že ty firmy i ovládá. To je gros pro rozhodování, zda je ve střetu zájmů, nebo ne. A to se musí řešit individuálně, případ od případu.

Jste právnička a ministryně spravedlnosti, pod toto ministerstvo problematika střetu zájmu spadá. Mohou podle vás nyní premiérovy firmy získávat veřejné zakázky a dotace?

Tohle řešit nebudu.

Říkala jste, že klíčový je nikoliv údaj o vlastnictví, ale zda ty firmy premiér ovládá. Jak se podle vás tedy pozná, že je ovládá?

Tak že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější