Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Tajemství koronaviru, Primarku a odvaha hongkongských novinářů

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Horkým děním v horkých dnech vás v Notesu provede Eva Mošpanová.

Teplota venku stoupá nad třicet stupňů Celsia, my se ale přesto vrátíme do chladnějších dnů, kdy se v čínském Wu-chanu poprvé objevil nový koronavirus. Petr Koubský popisuje, co je na teoriích, že virus unikl z laboratoře, a proč je už můžete napsat k sobě na Facebook a předtím jste nemohli. Nejde jen o to určit viníka, ale jak píše Petr, „najít počáteční zdroj pandemie covidu, ať už jde o zvíře, nebo o nehodu v laboratoři, má zásadní význam pro prevenci možných budoucích epidemií“.

A teď už zpátky do Česka. Co byste rádi dělali za horkého slunečného dne? Několik stovek lidí včera jako nejlepší možnost vyhodnotilo postavit se do dlouhé řady na Václavském náměstí a čekat až se budou moci dostat do čerstvě otevřené prodejny oděvů Primark. Prokop Vodrážka zkoumal, co je tam lákalo a jaký mají Češi vztah k levné módě. Za všechny jedna citace experta Institutu cirkulární ekonomiky Stepana Vashkeviche: „Ve světě, kde je globální móda jedním z největších průmyslových znečišťovatelů a jedním z motorů klimatické krize, si nemůžeme takové plýtvání dovolit. Levné oblečení nás nedělá šťastnými, ničí životní prostředí a vytváří plytkou konzumní kulturu.“

Jestli letos zvažujete nebo plánujete cestu do zahraničí, svítá vám na lepší časy. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí totiž zařadilo Česko do zelené kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy. Dopady takové změny jsou velké a třeba Chorvatsko okamžitě zrušilo povinnost Čechů vstupovat do země s negativním testem nebo certifikátem o očkování. O tom, co to znamená dál a kdy se rozvolní vstup i do dalších zemí, mluvila Markéta Boubínová s ředitelem konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavlem Pitlem.

„Pokud srovnáme letošní čísla s uplynulými roky, zvýšil se počet výjezdů kvůli psychickým problémům až o 15 procent,“ řekl Ivě Bezděkové mluvčí záchranné služby v Karlovarském kraji Radek Hes. Jeho zkušenost není ojedinělá. Po náročném roce dle záchranářů napříč republikou přibývá lidí s psychickými potížemi a problémy s alkoholem. Drobná poznámka notesáře: Pokud zažíváte trápení a necítíte se dobře, řekněte to odborníkovi, nebo alespoň blízkému člověku. Poslední rok byl náročný pro všechny a tohle vás může posunout o krok blíže k pomoci, která tady pro vás je.

Když už jsme u zdraví, Filip Titlbach mluvil ve Studiu N s Petrem Koubským o nově schváleném léku na Alzheimerovou nemoc a o tom, proč je nejspíš falešnou nadějí.

Mimochodem, to, že my můžeme naše články v klidu psát a vy je můžete v klidu číst, bohužel není samozřejmost. Jak píše Magdalena Slezáková, hongkongská státní bezpečnost tvrdě zakročila proti tamnímu deníku Apple Daily a jeho novinářům hrozí doživotní vězení. Přes všechna úskalí deník dnes vyšel a jeho půlmilionový náklad se rozprodal za 90 minut. „Čelíme rozsáhlému zásahu proti našim novinám. Přesto se budeme dál pevně a věrně držet svých povinností až do konce, abychom spatřili úsvit,“ napsali odvážní novináři svým čtenářům i celému světu.

Pokud se chcete před víkendem zamyslet i nad něčím jiným než jen nad aktuálními událostmi, doporučuji rozhovor s antropologem Wadem Davisem, který pro Deník N udělal Eduard Freisler. Davis napsal loni text o úpadku Ameriky, který si přečetlo na stránkách magazínu Rolling Stone pět milionů čtenářů. Pokud chcete vědět, co je zaujalo, přečtěte si rozhovor s odborníkem, který třeba říká, že „každá civilizace je krátkozraká a interpretuje okolní realitu podle sebe“.

A pokud byste si rádi četli ještě víc, podívejte se na náš e-shop. Přibyla do něj nová kniha z naší edice, možnost koupit si všechny knihy, které jsme vydali, za zvýhodněnou cenu a také kniha o tajném životě extremistů.

Pokud vám nestačilo ani to, naši slovenští kolegové z Denníku N při příležitosti Dne otců nabízí knihu Jedna stačí od amerického komika Mikea Birbiglii se slevou až do konce víkendu.

Před námi je dle předpovědí počasí tropický víkend, tak si ho užijte ve stínu, se zmrzlinou a dobrým čtením k tomu. Létu zdar!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější