Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

USA vypověděly raketovou dohodu s Ruskem. Putin s Trumpem jsou zcela jiní než Gorbačov s Reaganem

Vladimir Putin a Donald Trump na setkání v Helsinkách. Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin a Donald Trump na setkání v Helsinkách. Foto: Kremlin.ru

Spojené státy dnes oznámily, že odstupují od smlouvy INF, která zakazovala rakety krátkého a středního doletu. Rusko totiž nesplnilo ultimátum, které dostalo na podzim. Svět čeká nové vyjednávání o odzbrojení.

Erhard Eppler patří mezi veterány mírového hnutí. Narodil se v roce 1926. Po druhé světové válce se přidal k německé sociální demokracii. Vedl zemskou organizaci strany v Bádensku-Würtembersku. V sedmdesátých letech zastupoval ve Spolkovém sněmu volební okres Heilbronn. „Je mi už 92. Možná by to mělo jinou formu, ale samozřejmě,“ odpovídá pro DW na otázku, jestli by se odporu ke zbrojení zúčastnil i dnes.

Bylo to právě nedaleko západoněmeckého města Heilbronn, kde byly rozmístěny balistické rakety Pershing II. V lednu 1985 se jedna z nich na základně americké armády vznítila a explodovala. Tři vojáci tehdy zemřeli a šestnáct bylo zraněno. Raketa naštěstí nenesla jadernou hlavici, přesto výbuch veřejností otřásl.

Místní aktivista Konrad Wanner přirovnává význam tehdejší události k nehodě v japonské elektrárně Fukušima. Proti raketám už pak byli nejen příznivci levice, ale většina obyvatelstva.

O dva roky později podepsali

Michail Gorbačov a Ronald Reagan smlouvu, která zakazovala rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5000 kilometrů. Smlouva Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) ve své době prakticky zastavila závody ve zbrojení. Dále mu už ale bránit nebude.

Nesplněné ultimátum

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes oznámil, že Spojené státy od smlouvy odstupují. „Rusko již léta bez

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější