Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Revoluce v lize startuje. Proč se bude hrát o titul a o záchranu odděleně a kdy je výhodnější prohrávat

Fotbalisté pražské Slavie (zleva Milan Škoda, Vladimír Coufal a Mick van Buren) vedou po podzimu českou ligu se čtyřbodovým náskokem. Premiérově je na jaře ovšem ještě čeká květnová nadstavbová část. Foto: ČTK / Ondřej Deml
Fotbalisté pražské Slavie (zleva Milan Škoda, Vladimír Coufal a Mick van Buren) vedou po podzimu českou ligu se čtyřbodovým náskokem. Premiérově je na jaře ovšem ještě čeká květnová nadstavbová část. Foto: ČTK / Ondřej Deml

Zapomeňte na tradiční fotbalové jaro. Česká nejvyšší soutěž, jejíž jarní část začíná už v pátek, zažívá revoluci a mění hrací model. Poradíme vám, jak se v něm vyznat.

Na jaře se v české lize bude poprvé hrát o titul, účast v evropských pohárech i o záchranu ve třech oddělených skupinách v květnové nadstavbě.

Důvody jsou čtyři: 1. Větší počet zápasů. 2. Větší počet atraktivních utkání typu pražské derby, utkání Slavia-Plzeň či Sparta-Plzeň. 3. Menší počet nezajímavých duelů, v nichž už o nic nejde. 4. Zvýšení atraktivity pro diváky, sponzory a hlavně pro televizní společnosti, u nichž pak lze požadovat více peněz.

Změna hracího modelu byla na stole už od konce podzimu roku 2016. Nakonec se profesionální kluby sdružené v Ligové fotbalové asociaci (LFA) shodly na tom, že od sezony 2018/2019 se po skončení základní části v podobě klasických třiceti kol přidá nadstavbová část. A liga se rozdělí na skupinu o 1. až 6. místo, kde se hraje o titul a o účast v evropských pohárech, o 7. až 10. místo, v níž je ještě šance vybojovat si na poslední chvíli jedno místo v kvalifikaci o Evropskou ligu, a o 11. až 16. místo, ve které se válčí o záchranu. I proto podzimní část ligy končila až týden před Štědrým dnem, i proto jarní sezona startuje nezvykle brzy, v průběhu vrcholící zimy, už v pátek 8. února.

„Chceme více vyhecovaných zápasů a naopak méně utkání, třeba ke konci soutěže, ve kterých už vlastně vůbec o nic nejde,“ řekl na tiskové konferenci předseda ligové asociace Dušan Svoboda.

Byly tři možnosti, jak získat větší počet zápasů. Buď rozšířit ligu na 18 účastníků, nebo jejich počet snížit na dvanáct a hrát spolu třikrát až čtyřikrát v sezoně. Anebo přidat nadstavbovou část o dalších pěti kolech.

„Zvyšovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější