Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemanovi už se přímo nedovolá Babiš ani ministři. Musejí se obracet na Mynáře

Přímé spojení na prezidenta Miloše Zemana už nemá ani premiér. Ilustrace: Petr Polák
Přímé spojení na prezidenta Miloše Zemana už nemá ani premiér. Ilustrace: Petr Polák

K prezidentovi republiky Miloši Zemanovi je stále těžší se dostat. I premiér či další členové vlády, pokud potřebují s hlavou státu mluvit, musí volat na mobil kancléře Vratislava Mynáře.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezidentu Miloši Zemanovi už se nemohou přímo dovolat ani premiér a klíčoví ministři. Už dlouho pracovníci Hradu a členové vlády hovořili o tom, že prezident nemá mobilní telefon, tedy ani svůj pověstný Aligator. V poslední době už se ústavní činitelé a další klíčoví lidé s prezidentem nemohou spojit ani přes pevnou linku. Veškerý prezidentův kontakt se světem tak probíhá výhradně přes kancléře Vratislava Mynáře.

„Já mám mobilní telefon, který mi věnovali moji přátelé. Jmenuje se aligátor,“ řekl Zeman krátce po svém zvolení a doprovodil prohlášení zvukem napodobujícím aligátora. Tento přístroj už ale prezident dávno nepoužívá, což naposledy potvrdil i kancléř Mynář v rozhovoru pro televizi Nova.

„Já pana prezidenta nemám uloženého v telefonu, protože pan prezident ani nemá telefon, takže u mě je to strašně jednoduchý. Já když chci mluvit s panem prezidentem, musím za ním do kanceláře,“ řekl k tomu kancléř, který je tak vlastně jediným prostředníkem mezi prezidentem a dalšími ústavními činiteli.

„Bez kancléře se k prezidentovi nedostanete“

Stížnosti na tuto Mynářovu výhradní roli zaznívají i z okolí předsedy vlády Andreje Babiš (ANO). Podle informací Deníku N musí i premiér psát Mynářovi a doufat, že se jeho vzkaz k hlavě státu dostane. Občas si prý pomůže i tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější