Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dukovany jsme měli zadat napřímo Američanům nebo Francouzům a mohlo to být vyřešené, říká Havlíček

Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Piráti reprezentují zájmy zelených. Pokud by byli u moci, možná se začnou odklánět od velkých jaderných bloků, říká ministr průmyslu a současně i dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Začne se hrát líbivá písnička, ať to postavíme na malých modulárních reaktorech,“ říká v rozhovoru pro Deník N. Kritizuje nejen jejich koalici se Starosty, ale i konkurenční projekt Spolu ve spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Havlíček přiznává, že se z něj stal politik. A to nejen kvůli tomu, že v říjnových volbách do Sněmovny bude kandidovat za vládní hnutí ANO.

Vláda představila první návrh rozpočtu. Ministerstvo dopravy v něm má přitom o pět miliard méně než loni, což je největší propad napříč ministerstvy. Jaký je důvod?

Máme tam 122 miliard, letos byl rozpočet 127,5 miliardy, což je absolutní rekord. Očekáváme, jak se bude vyvíjet v letošním roce. Na dopravu vždy počítáme s rozmezím dvou tří miliard. Záleží, jak se situace vyvine v létě, a na základě toho si pak rozpočet doupravíme. Uvidíme, zda nám něco zbyde z tohoto roku, ale dohoda je taková, že bude stejný jako v roce 2021.

Jak hodnotíte plánovaný schodek rozpočtu na příští rok 390 miliard korun?

Nikdo není nadšený. Když se ale podíváte dovnitř, zjistíte, že se tam nic moc udělat nedalo. Investiční část je na úrovni 180 miliard, z toho většinu tvoří doprava. Zároveň jsme měli závazky vůči učitelům, důchodcům, v oblasti výzkumu, vědy a inovací. A kdy jindy by se měly do ekonomiky pustit zdroje než v situaci, kdy země prochází pandemickou válkou?

Hovoříte o závazcích, které musíte plnit, ale navyšování penzí nad valorizaci je vyloženě nová věc.

Ano, ale je to férové. V minulosti byl růst penzí podseknutý, mezi lety 2010 a 2014 se posunul o jednu tisícovku. Nejednalo se přitom o krizové období a ekonomika šlapala. Byl to přístup tehdejšího správce kasy, který vše držel silně přitažené, neinvestovalo se a důchody šly k minimu. Poté přišly vlády, které je dostaly na hodnotu přes patnáct tisíc korun. Jedná se o 25 procent lidí, kteří žijí z podhodnocených důchodů.

Nebylo by ale férovější připravit pořádnou důchodovou reformu? V programovém prohlášení ji máte jako první bod.

Důchodová reforma neřeší okamžitý stav, ale věci ve výhledu jedné generace. Neříkám, že by neměla být, nikomu se to ale za dvacet let nepodařilo, a to ani naší vládě.

Ale paní ministryně práce Jana Maláčová ji má hotovou.

Ono ale nestačí ji napsat. Je to, jako bych si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněmovní volby

Tendr na Dukovany

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější