Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čiň Putinovi dobře, Ruskem se ti odmění

Biden a Putin na loňském setkání v Ženevě. Foto: Reuters
Biden a Putin na loňském setkání v Ženevě. Foto: Reuters

Komentář Michala Kořana: Před dvanácti lety nabídl Barack Obama vůdci Kremlu něco jako obchod: povolí mu v oblasti východní Evropy, Ukrajiny, Gruzie a na oplátku se Západu dostane ruské podpory v Afghánistánu – či v boji proti terorismu obecně – a dohody v jaderném odzbrojování. Jenže Putin není stratég, je to taktický operativec, který vrazí nohu všude tam, kam je mu to umožněno. Co na něj tedy může fungovat a nakolik se to projevilo při středeční schůzce amerického a ruského prezidenta?

V polovině dubna měl Jan Hamáček nápad. Tehdy, pověřený řízením ministerstva zahraničních věcí, nabídl Prahu jako místo pro čerstvě plánovaný summit mezi USA a Ruskem. Překvapení se nekonalo. Namísto na nádvoří Pražského hradu, upatlaného od parafínu a shořelých kelímků pamětních svíček, shlížely v pondělí americká a ruská prezidentská delegace na tyrkysově modré vody ženevského jezera z vily La Grange. Překvapení se nekonalo ani z hlediska agendy či výsledků. Dojem se nese ve znamení opatrného optimismu a dostatečně obecných závěrů. Komentáře se shodují, že rusko-americké vztahy se odrážejí ode dna, které se v posledních měsících nacházelo povážlivě hluboko.

Podobná vztahová křivka – dolů, nahoru a pak hlouběji než předtím – je pravidelným jevem v rusko-amerických vztazích dvacátého a dvacátého prvního století. Osobní prezidentská setkání většinou napomohla přechodné konjunktuře. Na druhé straně, v uplynulých třech dekádách platí se železnou pravidelností, že každý americký prezident, Billem Clintonem počínaje, začal svou ruskou agendu jakýmsi pozitivním momentem s lídrem Ruska, jen aby byl dříve či později zklamán tím, že se věci nikam neposunuly. A pokud ano, pak horším směrem.

V případě Joea Bidena je situace maličko odlišná v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější