Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Čeho se bojíte?“ zaskočila novinářka Putina. Druhé se zase musel omlouvat Biden

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin během loňského summitu v Ženevě. Foto: Reuters
Americký prezident Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin během loňského summitu v Ženevě. Foto: Reuters

Na začátku nechal Biden čekat Putina. Pak mu to ruský prezident vrátil. To když se rozpovídal na tiskovce s vědomím, že americký prezident vystoupí až poté, co on sám skončí. A tak přidával další a další „tentokrát úplně poslední“ otázku, až před novináři stál bezmála hodinu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vladimir Putin vstupoval do ženevského summitu s Joem Bidenem z výhodnější pozice: neměl moc co ztratit a mohl si hlavně pomoct.

Biden to měl přesně naopak: americkou veřejnost z jeho zahraniční cesty po Evropě zajímala hlavně schůzka s ruským prezidentem a to, jak si s ním jejich prezident poradí.

Přestože byli oba na mezinárodní půdě před mezinárodním publikem, podstatnou část svých vystoupení věnovali publiku u sebe doma.

Samotný summit zahájil Putin, který už svým příletem na ženevské letiště přesně na čas dal najevo, že tentokrát na sebe nebude nechávat čekat, jak to rád někdy státníkům (a zejména americkým prezidentům) dělá.

U vstupu do vily La Grange ve stejnojmenném parku ho vítal švýcarský prezident Guy Parmelin, který ho uvedl dovnitř ve stejnou chvíli, kdy Biden opodál opouštěl ve své limuzíně zvané „Bestie“ hotel a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Joe Biden

Rusko

USA

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější