Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Virus se teď chová jinak, ale lidé stále stejně. Co způsobilo prudký nárůst nemocných v Rusku?

Miloš Zeman během pandemie požadoval výjimku pro ruskou vakcínu Sputnik. Foto: Adobe Stock
Miloš Zeman během pandemie požadoval výjimku pro ruskou vakcínu Sputnik. Foto: Adobe Stock

„Drazí Moskvané. Situace s koronavirem se rozvíjí dramaticky,“ zahájil svůj dnešní zápis na blogu jindy zdrženlivý starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Má k tomu důvod. Ve specializované nemocnici na Komunarce ještě nikdy nebylo tolik pacientů připojených na umělou plicní ventilaci jako právě teď.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Kdybych nebyl očkovaný, při té úrovni nákazy, jakou v sobě podle analýz mám, bych na tom teď byl hodně špatně,“ vzkázal přes sociální sítě lídr ruské republiky Komi Vladimir Ujba. Je v nemocnici. A dobře mu není přesto, že v sobě už od února má obě dávky ruské vakcíny Sputnik V, která má zabránit onemocnění covidem-19.

Není sám, koho Sputnik neochránil před (nejspíš) některými novými mutacemi viru.

Očkovaných i neočkovaných lidí, kteří se nakazili v těchto dnech koronavirem, v Rusku opět rychle přibývá. Nejvíce v Moskvě a Petrohradě. Ve zbytku země se obávají, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější