Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německému uchazeči o obří armádní zakázku radí souzený exposlanec, ministerstvo žádá vysvětlení

Michael Hrbata. Foto: ČTK
Michael Hrbata. Foto: ČTK

Více než tři roky německé zbrojařské společnosti Rheinmetall radí bývalý poslanec ODS Michael Hrbata. Ten byl letos na jaře nepravomocně odsouzen v kauze ovlivňování zakázek. Rheimetall se ale účastní historicky největšího tendru na dodání obrněnců a musel podepsat etická pravidla ministerstva obrany, která vyžadují i poradce s neproblematickou minulostí. Ministerstvo proto bude žádat po zbrojovce vysvětlení.

Bývalý poslanec ODS a někdejší náměstek ministra obrany Alexandra Vondry Michael Hrbata působí jako poradce pro obranu v německém zbrojařském koncernu Rheinmetall. Zbrojovka se aktuálně uchází o historicky největší českou armádní zakázku na dodání 210 pásových bojových vozidel pěchoty.

Rheinmetallu, který má aktuálně resortu obrany dodat svou finální nabídku, Hrbata radí už více než tři roky. Nejen německá zbrojovka, ale i další účastníci tendru – britsko-švédská BAE Systems / Hägglunds a španělské GDELS – přitom museli v roce 2019 podepsat etická pravidla zakázky.

„V těchto pravidlech je ve stati týkající se spolupráce s poradci mimo jiné uvedeno, že dodavatel využije jen spolehlivé poradce, s časem ověřenou a známou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější