Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš je skutečný majitel Agrofertu, ukázal registr. Stát ale problém kolem veřejných zakázek odmítá řešit

Registr majitelů firem může vyřadit firmy premiéra Andrej Babiše ze hry o státní zakázky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Registr majitelů firem může vyřadit firmy premiéra Andrej Babiše ze hry o státní zakázky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Od počátku června může veřejnost nahlížet do databáze se jmény vlastníků tuzemských firem. Spuštěním registru skutečných majitelů vyvstala klíčová otázka: může dál dostávat holding Agrofert veřejné zakázky, když je nyní černé na bílém uvedeno, že vlastníkem impéria je premiér Andrej Babiš? Příslušná ministerstva na ni odpověď nedají.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nově spuštěná evidence skutečných vlastníků nejenže otevřela veřejnosti možnost zjistit si majitele jednotlivých firem, ale přinesla jednu zásadní informaci. Informaci, kterou sice většina lidí tuší a ve veřejném prostoru se opakovaně skloňuje, ale teprve nyní je uvedena v oficiálním státním dokumentu – a totiž, že premiér Andrej Babiš je skutečným vlastníkem holdingu Agrofert.

Dosud se premiér Andrej Babiš mohl od Agrofertu distancovat a říkat, že s ním nemá nic společného, že je pouze zakladatelem svěřenských fondů, pod které celý holding nyní spadá. Nová norma ale jasně říká, že pokud někdo založil svěřenský fond, je zároveň nepřímým vlastníkem firem, které jsou v něm zaparkovány.

To je právě Babišův případ a také důvod, proč se až nyní jeho jméno oficiálně objevuje v registru vlastníků. Dosud totiž úřady, které měly (oproti veřejnosti) možnost do neveřejného registru nahlížet, dostávaly informace, že vlastníkem firem Agrofertu jsou správci svěřenského fondu. O premiérovi nebyla v oficiálních výpisech ani zmínka.

Zanesení Babiše do evidence skutečných vlastníků nyní může zásadním způsobem zamíchat osudem premiérova

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější