Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přehledně: Jak se po rozhodnutí soudu změní návraty turistů do Česka

Ilustrační foto: Deník N
Ilustrační foto: Deník N

Soud včera upravil podmínky pro návrat Čechů z ciziny, kteří se budou vracet autem. Shrnujeme, jak se pro turisty změní situace.

Městský soud v Praze 1 zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého bylo možné před individuálním návratem z některých zemí do Česka vyžadovat negativní test na covid-19. Turisté s vlastní dopravou tak nyní nebudou mít povinnost podstoupit testy před návratem domů.

Soud podotkl, že v případě individuální dopravy lze ochrany veřejného zdraví dosáhnout i mírnějšími prostředky, než je povinné absolvování testu u akreditované laboratoře.

„Povinný test představuje v takovém případě nepřiměřené omezení práva na svobodný vstup na území České republiky, které zaručuje každému občanovi Listina základních práv a svobod. Soud proto povinnost absolvovat test před vstupem do České republiky v případě individuální dopravy zrušil. Pro návraty hromadnou dopravou ji ale zachoval,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce Štěpán Výborný.

Kdy začne nové ustanovení platit?

Ve čtvrtek 17. června.

Co se změní pro turisty, kteří přijedou autem?

Pro ty, kteří se vrátí do Česka ze zemí s nízkým, středním a vysokým rizikem nákazy, se nemění nic. Pro návrat ze zemí s nízkým rizikem neplatí žádná omezení, ze zemí se středním rizikem stačí karanténa a antigenní nebo PCR test po návratu, ze zemí s vysokým rizikem karanténa a PCR test (podrobnosti najdete zde).

Zásadní změna ale nastává u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější