Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cruella je nezdařený Disneyho pokus o pop-feminismus, z nějž by si měl Hollywood vzít ponaučení

Cruella. Místo No Future - The Future. Foto: Falcon
Cruella. Místo No Future – The Future. Foto: Falcon

Nejspíš nikoho by nenapadlo, že „potřebujeme“ film Cruella – převyprávěný příběh záporačky z klasické Disneyho pohádky 101 dalmatinů. Nicméně ho tu máme. Dokonce jako velkoprofilovou podívanou s Emmou Stoneovou v čele. Životní příběh Cruelly de Vil následuje hned několik současných trendů, a ačkoliv nejde o vydařený film, jde o dílo otevírající fascinující diskusi o směřování popkultury.

Cruella spojuje dva trendy, s nimiž Disney nekoketuje zdaleka poprvé, ale až v posledních zhruba pěti letech s nimi dosáhl stálejšího úspěchu. Jednak s hranými adaptacemi svých zavedených značek, jednak s pop-feminismem. Snímky jako Kniha džunglí a Aladin už stihly převyprávět populární animované předlohy v hrané podobě, tituly jako Kráska a zvíře nebo Maleficent se k tomu navíc ještě rozhodly rozpracovat ženské postavy a zbavit se kritiky, jež se se studiem Mickeyho Mouse táhne už od jeho počátků. Cruella má ale větší nádech ambicí a opravdového „posunu na další úroveň“. Neměla by být jen vylepšením, ale sebevědomým svébytným dílem.

Právě Maleficent s Angelinou Jolieovou v čele je nejzjevnějším předobrazem této snahy – slavný příběh je nahlédnut z úhlu pohledu záporné ženské postavy, v níž se tvůrci pokouší najít novou hloubku a její zdánlivou zlobu vysvětlují skrze traumata, jež tato postava zažila. Traumata, jež souvisí s jejím ženstvím. Druhým patrným předobrazem je pak komiksová Harley Quinn ze Sebevražedného oddílu, jež se z jinak nepříliš vydařeného snímku vynořila jako ikona dospívajících mladých dívek (a splněný sen výrobců merchandisingu). Nakonec jí to vyneslo samostatný film, v němž mohla naplno uplatnit svou rošťáckou agresivitu. Cruellu lze vnímat jako pokus o kombinaci empatického přístupu Maleficent a okázalosti Harley Quinn.

Dalmatini udělali… cože?

Výsledek je však kouzelně nemotorný. V prvních minutách snímku se dozvíme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější