Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Havlíček: Mix covidu a voleb je vražedný, opozice to velmi silně přeháněla a kampaň se rozjela moc brzo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: ČTK
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: ČTK

Vicepremiér Karel Havlíček bude v podzimních volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO. Pokud hnutí bude ve vládě, byl by pro propojení obou ministerstev, která nyní vede, tedy průmyslu a dopravy. V rozhovoru pro Deník N mluví i o tom, že podle jeho názoru opoziční strany při pandemii svou kritiku vlády přehnaly.

O kandidatuře Karla Havlíčka rozhodl na konci května jihočeský sněm hnutí. Sám vicepremiér se přitom označuje za nepolitika, důvodem pro přijetí nabídky podle něj byla současná koronavirová pandemie.

„Covidová krize změnila parametry, šel jsem do vlády jako člověk, který měl změnit průmysl. Ještě předtím jsem dostal dopravu, vše se přitom v posledních měsících točilo kolem podpory ekonomiky, tak jsem se stal tváří vlády. Dali jsme tomu všechno, byť neříkám, že jsme vše udělali dobře. A v této chvíli z toho má člověk utéct?“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník N Havlíček, který si tak od voličů chce nechat vystavit „vysvědčení“. (Celý rozhovor přinese Deník N v příštích dnech.)

Havlíček odmítá, že by hnutí ANO již zahájilo předvolební kampaň. „Do regionů jsem jezdil i před pandemií, vždy minimálně jednou až dvakrát týdně,“ dodává.

Současně se ale vymezuje vůči opozici, která byla podle vicepremiéra v době pandemie při kritice vlády příliš přísná. „Opozice to přeháněla velmi silně, měli jsme déle vydržet, než začneme bojovat, rozjelo se to příliš brzy. Mix parlamentních voleb a covidu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější