Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ořechy a cizrna. Půl brambory denně. Jak jíst, až nás bude na Zemi deset miliard

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Studie vlivného think tanku se snaží řešit civilizační choroby a zároveň udržitelnost zemědělství. Výsledek vypadá logicky, ale líbit se bude málokomu.

Každý příběh se dá vyprávět více způsoby. Zprávu EAT-Lancet o zdravé výživě, do značné míry podobnou studiím IPCC o globálních změnách klimatu, někteří čtou jako hrůzostrašnou dystopii, jiní jako racionální plán pro trvale udržitelnou civilizaci a třetí jako návod k tomu, jak rozšířit zvůli státní moci do dalších oblastí. Co si z toho vybrat?

Právě vydaná zpráva nazvaná Strava v antropocénu: zpráva komise EAT-Lancet o zdravé výživě pocházející z udržitelných produk­čních systémů je dílem mezinárodní nadace EAT ve spolupráci s britským lékařským časopisem Lancet. Právě tohle spojení ji odlišuje od stovek prací jiných specialistů na výživu. Lancet patří k nejuznávanějším recenzovaným časopisům světa v oboru přírodních věd, je vnímán na podobné úrovni jako např. Nature. Přestože jako mnohé jiné odborné časopisy se nevyhnul své dávce kontroverzí, kdy podle kritiků porušil zásadu neutrality, pořád funguje jako záruka kvality a solidnosti. V opačném případě by se zprávě EAT-Lancet patrně dostalo ještě ostřejší kritiky.

Hlavním autorem zprávy EAT-Lancet je profesor Harvardovy univerzity Walter Willett, velmi známý a zároveň také velice kritizovaný americký dietolog (je to ovšem obor, v němž nebýt kritizovaný znamená být bezvýznamný).

Půl brambory denně, půldruhého vejce týdně

Autoři zprávy se snaží paralelně vyřešit dva problémy: miliardy lidí, zvláště na Západě, jedí nezdravě a působí si tím zdravotní problémy; zároveň platí, že přibývající počet obyvatel Země nemůže planeta dlouhodobě uživit, chybí zdroje, ať už jde o obdělávatelnou půdu, energie, nebo (a to poslední dobou především) vodu. Kromě toho je naše zemědělství velkou zátěží pro životní prostředí, což se týká hlavně emisí skleníkových plynů.

Z toho podle zprávy EAT-Lancet plyne, že bychom měli přejít na jiné zdroje potravy. Na jaké? Řekněme si rovnou, že pro milovníky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější