Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na změně územního plánu v Brně vydělá i úřednice, která jej kreslí. Její pozemky se několikanásobně zhodnotí

Poslední kolo připomínkování brněnského územního plánu potrvá do konce června. Ilustrační foto: Karolína Poláčková
Poslední kolo připomínkování brněnského územního plánu potrvá do konce června. Ilustrační foto: Karolína Poláčková

Jedním z těch, kdo v Brně vydělá na změně územního plánu, je vedoucí oddělení územního plánování Kanceláře architekta města (KAM) Bohumila Hybská. Tato příspěvková organizace má přitom kreslení nového územního plánu na starosti. Úřednice pozemky, které spoluvlastní, momentálně prodává developerovi. Pokud změna územního plánu projde, zhodnotí se jejich cena několikanásobně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Brně finišuje projednávání nového územního plánu. Klíčový dokument, podle kterého se bude ve městě stavět další desítky let, je důležitý hlavně pro majitele nemovitostí. Jedním škrtem pera se totiž mohou pozemky proměnit na plochy pro bydlení, čímž se několikanásobně zvýší jejich cena.

Hybská patří mezi třicet dva spoluvlastníků několika lukrativních pozemků v městské části Brno-Kohoutovice podél Libušiny třídy a Axmanovy ulice, kde také podle obchodního rejstříku dříve uváděla sídlo svého podnikání.

Pokud změna projde, výrazně se zvýší ceny pozemků, které Hybská spoluvlastní. U jednoho z nich územní plán dokonce připouští výškovou úroveň zástavby do dvaceti osmi metrů s lokální dominantou, tedy věží do čtyřiceti metrů. Znamená to, že zde bude možné postavit například velký developerský projekt.

O tom svědčí i to, že podle záznamů v katastru nemovitostí jsou pozemky od konce května zablokované, protože probíhá jejich převod na developerskou firmu Nachová, personálně propojenou s významnou stavební společností PS Brno. Ta se specializuje právě na výstavbu bytových domů. Kvůli plombě ale není možné zjistit, za kolik majitelé developerovi pozemky prodávají.

Další pozemek, který vlastní vedoucí oddělení územního plánování, se změní z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější