Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Záběry Eriksenova bezvládného těla si režie měla odpustit, bylo to vytěžování utrpení, říká odborník na etiku

Christian Eriksen se po resuscitaci probral přímo na hřišti. Foto: ČTK / AP / Friedemann Vogel
Christian Eriksen se po resuscitaci probral přímo na hřišti. Foto: ČTK / AP / Friedemann Vogel

Dánskému fotbalistovi Christianu Eriksenovi se během zápasu proti Finsku zastavilo srdce. Díky okamžitému zásahu spoluhráčů a hlavně lékařů s defibrilátorem se ale devětadvacetiletého hráče povedlo zachránit. V přímém přenosu to sledovaly i stovky milionů diváků u televizních obrazovek. Dokud jeho spoluhráči nevytvořili lidskou zeď, skrz kterou kamery nedohlédly. „Je to minimálně problematické,“ hodnotí přístup režie přenosu Jan Motal z Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně, který se zabývá etikou v médiích.

Blížil se konec prvního poločasu zápasu mezi Dánskem a Finskem, když se Christian Eriksen skácel k zemi poblíž autové čáry. Díky okamžitému zásahu Simona Kjaera, který spoluhráči zprůchodnil dýchací cesty a ihned se pustil také do masáže srdce, a hlavně lékařů s defibrilátorem nakonec incident neskončil tragicky.

Dánský týmový lékař Morten Boesen poté na nedělní tiskové konferenci potvrdil, že devětadvacetiletého fotbalistu postihla srdeční zástava. „No, co mám říct? Christian chvíli nebyl mezi živými,“ řekl Boesen.

Hned po Eriksenově kolapsu se na tribuně zhroutila jeho manželka, za kterou ale po chvíli přiběhl zmíněný Kjaer s dalším spoluhráčem Kasperem Schmeichelem se zprávou, že otec jejich dvou dětí dýchá.

Detaily z celého incidentu mohli sledovat i fanoušci po celém světě, protože režie přenosu se zaměřila na několik okamžiků také na bezvládné tělo fotbalisty. Kdyby Dánové nevytvořili před svým spoluhráčem lidskou zeď, diváci by v přímém přenosu viděli i resuscitaci za pomoci defibrilátoru. (Záběry z utkání zde).

Přitom v zápasech, které pořádá Unie evropských fotbalových asociací (UEFA), se na televizní obrazovky nedostanou třeba záběry lidí, kteří utkání naruší tím, že vběhnou na hřiště. Jednoduše proto, aby televize nedělaly podobným jedincům reklamu. Ti navíc mohou svých pět vteřin slávy i zneužít k dalším nepřípustným vyjádřením.

Problematické záběry

S ohledem na výše popsané informace se nabízí otázka, proč se tedy do vysílání zmíněné detaily dostaly. Navíc třeba v českém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Média

Mistrovství Evropy ve fotbale

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější