Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lék na Alzheimerovu nemoc byl schválen. Přesto je nejspíš falešnou nadějí

Napřed vám vezme rozum a vzpomínky. Pak všechno ostatní. Foto: Adobe Stock
Napřed vám vezme rozum a vzpomínky. Pak všechno ostatní. Foto: Adobe Stock

Americká léková agentura FDA schválila k použití lék Aduhelm, jehož výrobcem je společnost Biogen. Má sloužit ke zpomalení postupu Alzheimerovy nemoci. Důkazy jeho účinnosti jsou však podle mnoha odborníků nepostačující.

Rozhodnutí, jímž FDA v pondělí 7. června udělila podmíněné schválení pro Aduhelm, označují mnozí lékaři a farmaceutičtí experti za přelomové. Nemají tím však na mysli jen skutečnost, že jde o první nový schválený lék na alzheimera po dvou desetiletích a zároveň vůbec první, který se snaží mírnit příčinu nemoci, ne jen její příznaky. Za přelom označují hlavně to, že FDA rozhodla proti doporučení externího panelu expertů a dala zelenou léku, o jehož účinnosti chybí důkazy.

„Myslím, že to je jedno z nejhorších rozhodnutí FDA, jaké jsem kdy viděl,“ napsal na svém blogu vlivný farmaceutický chemik Derek Lowe, „protože – stejně jako poradní komise, která vyhodnocovala žádost, a stejně jako statistici ze samotné FDA – ani já nevěřím, že Biogen prokázal účinnost.“

Alzheimerova nemoc patří k nejčastějším příčinám úmrtí velmi starých osob. Odhaduje se, že postihuje téměř třetinu lidí starších osmdesáti let. Jejím specifikem je, že dřív než o život připraví nemocného o rozum, vzpomínky a schopnost samostatně se o sebe postarat. Alzheimer zabíjí pomalu a zbavuje přitom člověka důstojnosti.

Účinný lék na tuto chorobu by nesmírnému množství lidí zcela proměnil poslední léta života. Rovnou můžeme dodat: a byl by zlatým dolem pro držitele patentu. Úsilí zaměřené na výzkum Alzheimerovy nemoci a na hledání terapie je obrovské, zatím však nevedlo k cíli. Mechanismus nemoci není vědcům ani zdaleka jasný, každý dílčí objev přináší nové otazníky.

Usazeniny v mozku

Ke nezpochybnitelným poznatkům ve výzkumu nemoci patří to, že v mozku nemocných lidí se ukládají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější