Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropa hostí amerického prezidenta. Analyzujeme, co od jeho návštěvy můžeme čekat

Lídři na summitu G7 v britském Cornwallu. Foto: ČTK / AP Photo / Patrick Semansky, Pool
Lídři na summitu G7 v britském Cornwallu. Foto: ČTK / AP Photo / Patrick Semansky, Pool

Obnovení vyšetřování o původu koronaviru, zrušení cel, které na unijní produkty uvalil Donald Trump, vztahy s Ruskem, regulace v digitálním světě, vakcíny proti koronaviru nebo uhlíková a korporátní daň. To jsou témata, která s sebou přivezl na své evropské „turné“ americký prezident Joe Biden. Jeho první zastávkou byla Británie, co všechno má ještě před sebou?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bidena čeká ještě pět náročných dní jednání. Jedná se svými protějšky z G7 (největší ekonomiky demokratického světa – USA, Německo, Británie, Francie, Itálie, Kanada a Japonsko, ke kterým byly letos přizvány ještě Jižní Korea, Austrálie, Indie a Jihoafrická republika) v britském Cornwallu. Schůzky, kterých se symbolicky účastní i EU, tedy její lídři Ursula von der Leyenová (předsedkyně Evropské komise) a Charles Michel (předseda Evropské rady), se protáhnou do neděle. Po jejich ukončení se americký prezident setká s britskou královnou a zamíří na kontinent. V Bruselu ho nejprve v pondělí čeká summit NATO, v úterý pak summit EU–USA. Ve středu završí svou cestu v neutrálním Švýcarsku, v Ženevě se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Česko bude v Bruselu zastupovat na summitu NATO prezident Miloš Zeman. Témat k řešení s Evropou, která očekává zlepšení vztahů s USA po čtyřech letech vlády Donalda Tumpa, je mnoho. Některá se otevřou už na G7.

Kde se vzal SARS CoV-2?

Jedním z hlavních témat je samozřejmě pandemie covidu. Lídři ale budou řešit nejen její průběh, ale i původ. Návrhy závěrů summitu G7,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Evropská unie

Joe Biden

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější