Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Jak oznámit obří dluh 390 miliard nebo mlčet ohledně sponzorů kampaně? Hlavně s úsměvem!

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představuje rozpočet na rok 2022. Reprofoto: Twitter Aleny Schillerové
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představuje rozpočet na rok 2022. Reprofoto: Twitter Aleny Schillerové

Dnešní PolitikoN můžete brát i jako stručný úvod do politického marketingu. Na praktických příkladech si vysvětlíme, jak nejlépe světu oznámit obří schodek státního rozpočtu a proč je dobré zakomponovat k tomu zpěv ptáků. A usmívat se můžete i v případě, že nechcete říct, kdo sponzoruje vaši kampaň. Důležité jsou totiž emoce. Týdenními událostmi v české politice vás provede Hanka Mazancová.

O tom, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má ráda sociální sítě a zejména „emoce“, které její fotografie vyjadřují, mluví ona sama často. Tento týden jsme jedné takové velké emoce byli svědky, ovšem pro část společnosti mohla mít zcela jiné hodnoticí znaménko, než se šéfka státní kasy snažila vsugerovat.

Vláda Andreje Babiše v pondělí dostala na stůl návrh státního rozpočtu na příští rok, jehož schodek ministerstvo financí vypočítalo na 390 miliard. Obrysy jsou následující: celkové příjmy včetně peněz z Evropské unie by měly být 1,486 bilionu korun, výdaje 1,876 bilionu. Nejsem ekonomická redaktorka, a tak bližší rozbory nechám chytřejším a povolanějším. Ale zase na druhou stranu člověk nemusí být Einstein, aby mu došlo, že úplná pohoda to rozhodně není.

Národní rozpočtová rada, poradní orgán vlády, který vláda ale moc neposlouchá, jasně konstatovala, že konsolidace veřejných financí, kterou Česko potřebuje jako sůl, je zkrátka nedostatečná. Předsedkyně rady Eva Zamrazilová upozorňovala, že schodek je ještě vyšší než v roce 2020, který byl koronavirem zasažený více. Hrozí proto nejen zhoršení ratingu České republiky, ale zejména nárůst výdajů, které budeme na obsluhu státního dluhu muset vynaložit.

A teď se přeneste na nábřeží (asi) Prahy, představte si zpěv ptáků v pozadí, vlnky lehce čeřící hladinu, příjemný svit slunce a energickou šéfku státní kasy ve slunečních brýlích. Právě tak se Alena

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější