Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Číšníci utekli do průmyslu, ten ale také trpí nedostatkem lidí. Podnikatelé proto volají po otevření hranic

Podnikatelé sčítají škody po uzavření provozoven kvůli koronaviru. Vláda přikázala restauracím zavřít pro veřejnost, mohou nabízet pouze jídlo přes ulici nebo rozvozem. Na snímku z 24. března 2020 je uzavřená restaurace Přeštická svině v Přešticích na Plzeňsku. Foto: ČTK
Podnikatelé sčítají škody po uzavření provozoven kvůli koronaviru. Vláda přikázala restauracím zavřít pro veřejnost, mohou nabízet pouze jídlo přes ulici nebo rozvozem. Na snímku z 24. března 2020 je uzavřená restaurace Přeštická svině v Přešticích na Plzeňsku. Foto: ČTK

Lidé z pohostinství především kvůli nejistotě a nedůvěře v odvětví, které bylo prakticky rok uzavřené, hledají práci jinde. Jedním z logických útočišť je průmysl, který si dlouhodobě na nedostatek pracovníků stěžoval. Otázkou ale zůstává, zda nebude muset stejný problém řešit už brzy znovu.

„Personál se do pohostinství nevrací kvůli tomu, že nevěří, že zůstane otevřené i na podzim,“ vysvětluje prezident Svazu průmyslu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle něj sice pro mnohé bývalé číšníky a kuchaře není práce v továrnách vysněným povoláním, přináší jim ale v době pandemie covidu-19 především stabilitu.

Přesun pracovníků již zaregistroval také úřad práce. „Zaměstnavatelé působící v průmyslu a logistice mají o nové zaměstnance zájem a ve větších počtech je také přijímají. Je tedy velmi reálný předpoklad, že

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

Koronavirus

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější