Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stigma kolem terapie nadále existuje. Pomůžou online sezení?

Foto: Samuel Austin, Unsplash
Foto: Samuel Austin, Unsplash

„Na online terapii v posledním roce chodili teenageři i rodiče, lidé měli strach o sebe a blízké, trápila je samota i domácí vzdělávání dětí. Jiní nevidí smysl své práce, chodí do ní jen proto, aby vydělávali peníze,“ říkají Žaneta Krčilová a Lukáš Krčil, zakladatelé platformy Hedepy, která poskytuje online terapeutické sezení. Co Čechy donutilo překonat stud a obrátit se na terapeuta? Jaké výzvy s sebou přinesla online terapie? A budou mít ještě sezení po internetu ve světě s rozvolněnými opatřeními a vyšší proočkovaností smysl?

Loni jste podle portálu Czechcrunch řekl, že podle vašeho výzkumu „se Češi stydí o svých psychických problémech mluvit“. Zbavili se tohoto studu v posledním roce?

LK: Část populace určitě ano. I to, že dnes spolu děláme rozhovor, je důkazem, že česká společnost se začala o duševní zdraví násobně více zajímat – častěji o něm mluvíme, lidé jsou informovanější, začínají rozumět tomu, co se v jejich duši děje. A ti, kteří dosud o terapii vůbec nemluvili, začínají svou zkušenost sdílet s jinými.

Když jste loni začínali se startupem Hedepy, sdružovali jste na platformě deset online terapeutů. Dnes jich je sedmdesát, zajistili jste asi šest tisíc online terapeutických sezení a nedávno jste získali investora, který vám pomůže expandovat i do zahraničí. Co donutilo tolik lidí odhodit stud a vyhledat pomoc terapeuta?

LK: Minulý rok byl ve více ohledech extrémní – dotkl se našich životů a každodenního prožívání, lidé se cítili velmi špatně. Je přirozené, že v takových chvílích začnete přemýšlet, co se s vámi děje, a také hledat pomoc.

Druhým důvodem ale je, že i společnost najednou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Duševní zdraví

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější