Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brno drží v šachu developer. Koupil proužek pozemků v místech, kde mají stát stovky bytů

Modrý pruh pozemků koupila společnost Impera. Foto: archiv
Modrý pruh pozemků koupila společnost Impera. Foto: archiv

Už za pár let chce město postavit v Novém Lískovci několik set nových bytů. Jeden z klíčových projektů města má však háček. Developerská firma s úzkými vazbami na politické strany si se záměrem participovat na stavbě koupila pozemky. Ačkoli město o pozemcích vědělo, neprojevilo o ně žádný zájem. Developera teď nemůže obejít.

V Brně je nedostatek bytů. Podle vyjádření náměstka primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) pro MF Dnes by město potřeby trhu s bydlením pokrylo, pokud by se každý rok postavilo nejméně dva a půl tisíce nových bytů. Jenže ročně je to jen asi tisíc. Město proto prosazuje velký projekt v atraktivní lokalitě nad ulicí Petra Křivky v Novém Lískovci, který má bytovou nouzi částečně vyřešit do pěti let.

Výstavbu šesti až osmi bytových domů za zhruba miliardu na Kamenném vrchu schválili brněnští radní už loni v září. Pás pozemků na strategickém místě výstavby však koupila developerská firma Impera, která si tím chce zajistit podíl na výstavbě. Pozemky jsou v klíčovém místě, město je ve výstavbě nemůže nijak obejít. Developer jej tak drží v šachu.

A není to první případ potíží při výstavbě městských bytů v Brně, kde se vlivná developerská firma Impera objevuje.

Město

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější