Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf Zemanova bezpečnostního odboru má pracovat s tajnými zprávami, ale číst je nesmí. Chybí mu prověrka od NBÚ

Prezident Miloš Zeman při projevu, kterým zasáhl do kauzy Vrbětice. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman při projevu, kterým zasáhl do kauzy Vrbětice. Foto: ČTK

S bezpečnostními prověrkami od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se to na Hradě má jako s šafránem – má je jen necelá polovina vedoucích pracovníků jednotlivých odborů. Ti zbylí se tak nesmějí seznamovat s utajovanými informacemi, což se týká i šéfa bezpečnostního odboru, který má nakládání s tajnými zprávami v popisu práce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Deník N se o počty bezpečnostních prověrek v Kanceláři prezidenta republiky (KPR) začal zajímat, když zjistil, že tajná zpráva BIS o vyšetřování výbuchu ve Vrběticích ležela na Hradě deset dní, aniž by ji prezident četl – podřízení mu o ní zřejmě ani neřekli.

Hrad po vydání této zprávy rozhodl, že nebude na otázky Deníku N a některých dalších médií vůbec odpovídat. Informace tak museli reportéři získat prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím.

Z odpovědi, která nyní redakci přišla, vyplývá, že prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nemá ani vedoucí odboru bezpečnosti Jan Novák. Jím vedený odbor přitom má na starosti velmi citlivou agendu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější