Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Letňan se má stěhovat deset tisíc státních zaměstnanců. Vlády s Babišem jich nabraly čtyřikrát tolik

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová, oba z hnutí ANO. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová, oba z hnutí ANO. Foto: ČTK

Deset tisíc lidí z různých úřadů plánuje premiér Andrej Babiš (ANO) přesunout do nové úřednické čtvrti v Letňanech. Jednání s hlavním městem však sotva začala a není jasné, zda se tento návrh vůbec uskuteční. Pokud by se úředníci stěhovali, dotklo by se to zhruba čtvrtiny státních zaměstnanců, které stát za Babišova vládního působení nabral.

Premiér Babiš v posledních dnech opět otevřel téma stavby úřednické čtvrti v pražských Letňanech. Podle jeho plánu, který vtělil také do programového prohlášení své vlády, by se část ministerstev měla přemístit z centra metropole do okrajové části hlavního města. Vláda si od toho slibuje „eliminaci nájemného, vysokých výdajů na provoz a údržbu administrativních budov, stejně tak jako vysokých investic do stávajících energeticky náročných budov“.

Předseda vlády na konci loňského listopadu na svém Twitteru uvedl, že jeho plán přinese roční úsporu půl miliardy korun a utrží se sedm a půl miliardy za prodej budov. Do Letňan by se podle něj mohlo stěhovat více než deset tisíc úředníků. Z pohledu celé státní správy jde o pouhý zlomek lidí, kteří v ní pracují. Je to také výrazně menší počet,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější