Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Být gentleman nestačí. Proč vychovat feministického syna?

Muži by se měli stát našimi spojenci, říká Sonora Jhaová. Foto: Elise Wang
Muži by se měli stát našimi spojenci, říká Sonora Jhaová. Foto: Elise Wang

Nestačí ženám otevírat dveře, potřebujeme, aby si muži uvědomili svá privilegia, odkopli zpod nohou piedestal, odstoupili z cesty a podali ženám mikrofon, říká akademička a autorka knihy o feministické výchově chlapců Sonora Jhaová. V čem se muži-feministovi žije lépe než nefeministovi? Jakou zásadu feministické výchovy by chtěla naučit každého chlapce na světě? A co by řekla těm, kteří si myslí, že feministická výchova chlapců znamená indoktrinaci?

Když jste se před více než dvaceti šesti lety dozvěděla, že budete mít syna, rozplakala jste se. Proč? Co vás tehdy tak rozesmutnilo?

Víte, ve svém životě jsem neměla moc dobrých mužských vzorů. V dětství jsem zažila domácí násilí, násilnický byl můj otec i bratr. Když jsem se dozvěděla, že budu mít syna, lekla jsem se proto, že někdo podobný vyroste i z něj – že chlapec, jehož porodím, na mě jednoho dne bude křičet, a možná mě i udeří.

Vždy jsem chtěla mít dceru, ze které vychovám silnou ženu, feministku. Ale vůbec jsem netušila, jak vychovat něžného a dobrého chlapce.

Nakonec jste se Gibrana rozhodla vychovat jako feministu. Pojmenovávala jste to tak už od začátku? Nebo jste ho jednoduše učila věci, které jste považovala za správné, a až po čase jste si uvědomila, že jde o feministickou výchovu?

To druhé. Náš život rozhodně nevypadal tak, že jsme ráno vstali a já mu řekla: „Dobré ráno, dnes budeme mluvit o feminismu!“

Svého syna jsem prostě vychovávala tak,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodina a vztahy

Rozhovory

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější